Waar moet je op letten als het heeft gesneeuwd?
Sneeuw in de tuin; wat moet je wel doen? En wat moet je vooral niet doen?
In ons land hebben we vaker en vaker met extreem weer te maken. Dit merken we met name gedurende de zomerperiode; we hebben nog nooit zoveel hittegolven gehad als in de afgelopen jaren. Wist je echter dat er in ons land ook sprake van een koudegolf kan zijn? In dat geval is het een x aantal dagen onder een bepaalde temperatuur; eigenlijk dus volledig het tegenovergestelde van een hittegolf.
Een dergelijke koudegolf kan ook gepaard gaan met de nodige sneeuwval. Dat is in ons land vrij zeldzaam, maar kan desondanks is het verstandig om je goed voor te bereiden op dergelijke sneeuwval. Of sneeuwt het momenteel al en ben je daarom in dit artikel uitgekomen?
Zodra er ook maar enkele sneeuwvlokjes in ons land te zien zijn, is het hele land in rep en roer. De treinen rijden niet meer, men denkt direct aan de Elfstedentocht en men trekt opeens de sleetjes uit de kast of vanaf de zolder. Dit heeft puur te maken met de nostalgie waar we in ons land mee te maken hebben; de winter (inclusief winterse neerslag) is echt iets waar veel Nederlanders naar uit kijken.
Indien het in ons land aan het sneeuwen is, verandert er onwijs veel. Zoals we hierboven al aangaven, is op dat moment eigenlijk ons gehele land in rep en roer. Men gaat zich opeens druk maken om zaken waar normaliter nooit naar omgekeken wordt. Daarbij is het ook aan te raden om je pijlen te richten op jouw tuin; onder meer de bloemen in jouw tuin zijn niet heel erg gewend aan de sneeuw.
Wat kun je dan doen om jouw tuin te beschermen tegen de sneeuw? En wat moet je vooral niet doen? Op deze twee vragen vind je in dit uitgebreide artikel een passend antwoord. We bespreken welke maatregelen je kunt nemen, we bespreken wat je vooral niet moet doen en we geven je enkele handige tips. Tips waarmee je nóg meer kunt genieten van de winterse neerslag in ons land. Want, zeg nou zelf: hoevaak maken we dat nu nog in een jaar mee? Als je tijdens de zeldzame sneeuwdagen optimaal van de sneeuw wilt genieten, is het in ieder geval aan te raden om jouw tuin goed voor te bereiden!
Hoe kun je jouw tuin voorbereiden op de komst van sneeuw?
Ligt het in de lijn der verwachting dat het in ons land gaat sneeuwen? Dan is dit van tevoren al enkele dagen lang het hoofditem in het journaal. Dit komt puur door de nostalgie, waar we hierboven reeds over gesproken hebben. Door die nostalgie kijken vrij veel mensen uit naar de sneeuw. Indien je in het journaal hoort dat het gaat sneeuwen, is het aan te raden om direct in actie te komen. Op enkele manieren kun je namelijk jouw tuin beschermen tegen de komst van sneeuw.
Als je het op het weerbericht ziet dat het gaat sneeuwen, is het aan te raden om even in jouw tuin te gaan kijken. Welke planten, struiken en bloemen heb je op dat moment nou precies in jouw tuin staan? Afhankelijk van het soort bloem, plant of boom kan het namelijk aan te raden zijn om deze bloem/plant/boom af te dekken.
Door een bloem/plant/boom af te dekken, voorkom je dat de sneeuw een negatief effect kan hebben. Je voorkomt hiermee dus eigenlijk dat de bloem/plant/boom dood gaat. Zoals we hierboven al aangaven, is immers niet elke plant, bloem of boom bestand tegen sneeuw.
Over het algemeen kunnen we echter het volgende stellen: over veel planten, bloemen of bomen in de tuin hoef je je geen zorgen te maken. Relatief veel varianten zijn in staat om zichzelf te voorzien van antivries, waardoor ze niet kapot kunnen vriezen. Op het moment dat het sneeuwt, gaat dit namelijk altijd gepaard met (behoorlijke) kou. Je moet dus niet alleen rekening met de sneeuw houden, maar ook met de lage temperaturen.
Indien je bijvoorbeeld een mediterrane plant in jouw tuin hebt staan, is het aan te raden om deze af te dekken. Je doet dit door bijvoorbeeld een netje over de plant heen te spannen of om een vuilniszak om de plant heen te spannen. Doe dit niet al te losjes, maar doe het zeker ook niet al te strak. Als je het al te strak doet, kan dit mogelijk leiden tot het afknellen van bijvoorbeeld bladeren of takken.
Wat nou de beste manier is om een plant te beschermen? Dat kun je doen met bijvoorbeeld een thermobeschermhoes, een vliesdoek of een jute zak. Deze materialen zijn in staat om jouw planten, bloemen en bomen perfect te beschermen. Bovendien zijn deze hoezen lucht-, licht- en waterdoorlatend, waardoor de bloem niet direct komt te overlijden.
Al met al is het dus aan te raden om goed naar de planten, bloemen en bomen in jouw tuin te kijken. Zie je hier varianten tussen staan waarvan bekend is dat ze niet al te goed tegen kou en sneeuw kunnen? Dan is het aan te raden om één van de hierboven genoemde zakken over deze planten heen te schuiven. Op die manier voorkom je dat dat de kou en sneeuw van invloed kan zijn op de conditie van de planten, bloemen of bomen.
Wat moet je vooral niet doen?
Zie je op het nieuwsbericht dat er sneeuw gaat vallen? Sommige mensen kiezen er – deels uit paniek – voor om allerlei dingen in de tuin aan te passen. In veel gevallen is dat uiterst onverstandig, aangezien de natuur zichzelf prima kan beschermen. Dat is ook terug te zien aan de meeste planten, bloemen en bomen in de tuin.
Veel van de planten, bloemen en bomen die in ons land te vinden zijn, zijn in staat om eigenlijk antivries aan te maken. Met dit antivries voorkomen ze dat de lage temperaturen vat op hun conditie kunnen krijgen, waardoor ze de kou dus prima kunnen overleven. Bij dergelijke bloemen is het niet nodig om ze te beschermen met bijvoorbeeld een jute zak of een thermobeschermhoes. Integendeel zelfs. Bij de meeste planten of bloemen moet je dit proces gewoon aan de natuur overlaten. Als je je hier mee gaat bemoeien, is de kans groot dat je een averechts resultaat gaat creëren.
Daarnaast is het ook onverstandig om struiken of bomen te snoeien voor een vriesbui. Veel planten of struiken kunnen in dat geval níet tegen de kou, waardoor ze alsnog dood kunnen gaan. Het advies is niet voor niets om vooral niet in het voorjaar te snoeien, aangezien de meeste planten en struiken in het voor jaar juist hard groeien. Een beetje sneeuw of vorst gooit echt geen roet in het eten. Als je de planten of struiken in deze periode wel gaat snoeien, gooi je juist wel roet in het eten.
Al met al is het belangrijkste advies om de planten en struiken tijdens een vorstperiode aan hun lot over te laten. De meeste planten en struiken zijn prima in staat om zichzelf te redden. Alleen als je mediterrane begroeiing in jouw tuin hebt staan, is het aan te raden om deze begroeiing te beschermen. Hoe je dat het beste kunt doen, heb je reeds hierboven kunnen lezen.
Wat te doen met de sneeuw in jouw tuin?
Als het in ons land lekker aan het sneeuwen is, kan er zomaar 10 á 20 centimeter op één dag vallen. Wat kun je nou het beste met al die sneeuw in jouw tuin gaan doen? In de meeste gevallen is het aan te raden om de sneeuw gewoon te laten liggen. In enkele situaties is het echter aan te raden om zelf in actie te komen.
Zie je bijvoorbeeld dat er op het dak van jouw tuinhuisje vrij veel sneeuw ligt? Dan kan het geen kwaad om de sneeuw van het dak af te schuiven. Indien het pak sneeuw té zwaar wordt, kan het dak van het tuinhuisje zomaar instorten. Dat wil je uiteraard ten koste van alles voorkomen; doe dat door de sneeuw even van het dak af te schuiven. Daarbij is het ook aan te raden om dit te doen als je bijvoorbeeld een schuur met een plat dak hebt.
Ook moet je goed naar de bomen in jouw tuin kijken. Heb je bijvoorbeeld een boom in jouw tuin met flinke takken? Dan is het ook goed mogelijk dat vrij veel sneeuw op deze takken blijft liggen. In principe is daar niks mis mee, maar ook hierbij kan het weer voorkomen dat de sneeuw té zwaar wordt. In dat geval is het aan te raden om de boom heel zachtjes heen en weer te schudden. Je ziet dan direct dat de sneeuw uit de boom komt vallen, waardoor je de boom min of meer weet te ontlasten.
Het bovengenoemde verhaal is ook van toepassing op (grote) bloemen of struiken in jouw tuin. Ook die kun je heel zachtjes heen en weer schudden, waardoor je het sneeuw hiervan af kunt laten vallen. Des te minder sneeuw er op de begroeiing in jouw tuin ligt, des te beter eigenlijk.
Wat te doen met sneeuw op de looppaden in jouw tuin?
Op het moment dat het flink aan het sneeuwen is, komen uiteraard ook de looppaden in jouw tuin flink vol te liggen. Dit geldt niet alleen voor jouw achtertuin, maar uiteraard ook voor jouw oprit en jouw voortuin. Wat je in een dergelijke situatie het beste kunt doen? Dat hangt eigenlijk van de situatie af.
Hoef je geen gebruik van de looppaden te maken? Dan is het aan te raden om niks te doen met de sneeuw op de looppaden. De sneeuw kan dan immers geen kwaad op die plek. Als je op die plek het sneeuw juist weg wilt gaan schuiven, kan dit gaan leiden tot (plaatselijke) gladheid. Je kunt het sneeuw dus beter laten liggen op looppaden waar je toch geen gebruik van gaat maken.
Er zijn ongetwijfeld ook looppaden in jouw tuin waar je wel gebruik van wilt maken. Zo wil je uiteraard wel van jouw oprit naar jouw voordeur willen kunnen lopen. Wat je in dat geval het beste kunt doen? Je kunt er het beste voor kiezen om deze sneeuw voorzichtig weg te schuiven met een sneeuwschuiver. Doe dit alleen als er ook geen sneeuw meer verwacht wordt; anders ben je echt met de kraan open aan het dweilen.
Ben je het pad sneeuwvrij aan het maken? Dan is het aan te raden om het pad direct met zout in te strooien. Zout wordt niet voor niets ook op de snelweg en op de stoepen in ons land gebruikt; zout kan echt de gladheid zoveel mogelijk voorkomen c.q. beperken. Strooi dus veel zout over het vrijgemaakte pad en loop vervolgens altijd voorzichtig over dit pad heen. De vorst kan er namelijk altijd nog voor zorgen dat het pad toch glad wordt, ondanks dat je er zout gestrooid hebt.
Moraal van het verhaal: doe altijd voorzichtig als je bijvoorbeeld naar jouw voordeur of naar jouw auto toeloopt. Een ongeluk zit in een klein hoekje; dat gezegde is zeker van toepassing op de dagen dat het in ons land koud is en aan het sneeuwen is.
Op het moment dat er géén sneeuw meer voorspeld wordt, kun je er ook voor kiezen om niks aan de looppaden in jouw tuin te doen. De kans is in ons land namelijk groot dat ná een vorstperiode heel snel de dooi ingezet wordt. Dit betekent dat de looppaden in jouw tuin binnen de kortste keren alweer sneeuwvrij zijn; in sommige gevallen is het dus ook goed om heel even je geduld te behouden.
Slotwoord
Vind jij het ook zo leuk als het gaat sneeuwen? Dan ben je zeker niet de enige! Je bent ook niet de enige die zijn/haar tuin goed wilt voorbereiden op de komst van de sneeuw. Door de tips uit dit artikel op te volgen, kun je jouw tuin in ieder geval op de juiste manier voorbereiden. Daarnaast kun je met deze tips het ook zo aangenaam mogelijk in jouw tuin maken, waardoor je echt van de sneeuw kunt gaan genieten.
Ongeacht wat de situatie precies is, willen wij je nog het volgende aanraden: doe te allen tijde voorzichtig als het sneeuwt of als het vriest. Op dergelijke dagen komen namelijk veel ongelukken voor. Doe daarom altijd voorzichtig, doe geen gekke dingen en bereid je goed voor op dergelijke dagen!