Waar kun je het beste inspiratie opdoen voor je tuin?
Het voorjaar is een heerlijke tijd. De zon schijnt weer meer, temperaturen stijgen en we kunnen meer activiteiten buitenshuis ondernemen. Als je graag veel tijd buiten in de tuin doorbrengt, zal je waarschijnlijk ook een mooie en aantrekkelijke tuin willen creëren. Zeker als je een buitenmens bent en ook een beetje groene vingers hebt, kan het inrichten en onderhouden van je eigen tuin een leuke bezigheid zijn die bijzonder veel voldoening kan geven. Bovendien is het gezond om af en toe even met je vingers in de aarde te wroeten en de frisse buitenlucht op te snuiven.
Afhankelijk van de omvang van je tuin, de grondsoort (klei of zand) en de ligging van jouw tuin ten opzichte van de zon (in verband met de lichtinval) en uiteraard ook jouw persoonlijke wensen, zal je bepaalde keuzes maken voor wat betreft de bloemen, planten en bomen die het beste bij jouw tuin zullen passen. Er zijn immers talloze groene planten, bloemen en bomen verkrijgbaar en er worden tegenwoordig ook steeds meer uitheemse planten aangeboden die een bijzonder aanzien aan je tuin kunnen geven.
Wellicht heb je al een thema in gedachten voor jouw droomtuin en wil je bijvoorbeeld een visvijver aanleggen met een bloementuin ernaast, een rotstuin of een moestuin waarin je jouw eigen groenten zult kweken. Er zijn talloze mogelijkheden voorhanden en voor iedereen is zijn of haar droomtuin of ideale tuin uiteindelijk een heel persoonlijke keuze.
Er zijn daardoor zoveel verschillende soorten ontwerpen en variaties dat het best lastig kan zijn om tot een goed, eenduidig ontwerp te komen. Het is dan ook raadzaam om eerst wat informatie te verzamelen en ideeën op te doen door naar andere tuinen te kijken, zodat je een indruk hebt van wat er zoal mogelijk is. Maar waar kun je nou het beste inspiratie voor je tuin opdoen?
Tuincentra
De meest voor de hand liggende eerste plek om ideeën op te doen voor je eigen tuin is uiteraard door langs te gaan bij een tuincentrum bij jou in de buurt. Als je een Intratuin, Groenrijk of Boerenbond vestiging of ander tuincentrum in de buurt hebt, dan is het goed daar als eerste eens een bezoek aan te brengen om te zien welke planten en bomen zij combineren en hoe ze de tuinen indelen. Doorgaans is het geen probleem om met je smartphone wat foto’s te maken als je het aan het personeel vraagt, zodat je de ideeën die je aanspreken thuis nog eens op je gemak kunt bekijken en vergelijken.
Tuincentra hebben vaak vele verschillende opstellingen aan de hand van bepaalde combinaties van planten, tuinaccessoires, bepaalde thema’s of ontwerpen rondom een specifiek soort tuinset of loungeset, dus je kunt hier goed bekijken welke combinatie jou het beste aanspreekt.
Niet voor niets zijn tuincentra vaak drukbezochte plaatsen, aangezien tuinen en tuininrichting onderwerpen zijn die veel mensen aanspreken en tuincentra een goed startpunt vormen om inspiratie op te doen voor je tuin.
Tuinen in je omgeving
Je kunt uiteraard ook ideeën opdoen in je eigen buurt, namelijk van tuinen in jouw directe omgeving. Wanneer je in de buurt rondwandelt of door je woonwijk fietst, dan zal je soms de mogelijkheid hebben om in andere tuinen kunnen kijken en zullen je misschien bepaalde elementen opvallen die eruit springen. Natuurlijk dien je dit op een discrete manier te doen en ga je niet bij vreemden in de tuin staan, maar bij het passeren kun je wellicht al wat ideetjes oppikken die je zelf zou kunnen gebruiken.
Ook kun je een kijkje nemen bij bepaalde bedrijfstuinen, zoals de tuinen bij grote kantoorpanden, restaurants of hotels. Deze hebben altijd een goed verzorgde tuin nodig om klanten te kunnen aantrekken, dus ze zullen regelmatig worden onderhouden en mogelijk kun je bepaalde aspecten uit deze tuinen vertalen naar jouw eigen tuin.
Met name de tuinen die je ziet bij de luxe hotels zullen door professionele hoveniers worden onderhouden, en deze zien er altijd verzorgd uit. Je kunt hierin dan ook vaak bepaalde zones van een tuin zien, die je mogelijk kunt ‘kopiëren’ voor in jouw eigen tuin, zij het waarschijnlijk op kleinere schaal. Ook tuinen van wegrestaurants zoals Van Der Valk, zien er vaak mooi verzorgd uit.
Tenslotte zou je kasteeltuinen kunnen bezoeken. Nederland beschikt over een groot aantal kastelen met prachtige tuinen, waarvan vele open zijn gesteld voor het publiek. Je kunt hier, vaak tegen een kleine vergoeding, op je gemak rondkijken om inspiratie op te doen. Ook zijn er 27 botanische tuinen in Nederland te vinden, die verspreid zijn over het land. Met name in de Randstad vindt je er vele.
Tijdschriften over tuinen
Naast de vele tuinopstellingen die je bij het tuincentrum kunt bekijken, zijn er ook diverse tijdschriften over tuinen te krijgen waarin je informatie vindt over alles wat met tuinen en tuineren te maken heeft. Misschien heb je wel een familielid of buurvrouw die nog een recente stapel van deze tijdschriften heeft liggen, maar je kunt ze natuurlijk ook in elke boekhandel vinden en sommige kun je ook digitaal lezen. De bekendste zijn Groei & Bloei, Tuinen, VT Wonen, en Tuinseizoen, maar door de populariteit van tuinieren en tuininrichting zijn er nog vele andere te krijgen.
Groei & Bloei is het grootste tijdschrift over tuinieren en tuininrichting van Nederland, waarin je alle informatie kunt vinden over het onderhouden van je tuin, zoals zaaien, groeien en snoeien en de beste inspiratie kunt opdoen voor je tuin.
Tuinboeken
Als je nog wel eens een plaatselijke bibliotheek binnenloopt, dan kun je daar ook een groot aantal boeken vinden over tuinen. Tuinen en tuinieren zijn zeer populaire onderwerpen, dus in elke bibliotheek zal je hier een aparte sectie aan boeken over kunnen vinden, die je veel inspiratie kunnen bieden voor jouw tuinindeling en –ontwerp. Sommige boeken zullen misschien al wat verouderd zijn, maar je zult zien dat bepaalde tuinontwerpen toch blijven terugkeren en dus nog altijd relevant zijn.
Verder kun je voor gloednieuwe boeken uiteraard bij de boekhandels terecht. Ook hier vind je vaak hele secties over tuininrichting en –ontwerp met vaak honderden titels. Elk jaar komen er vele tientallen nieuwe titels uit over alle denkbare onderwerpen die met tuinen te maken hebben.
Tuinprogramma’s op TV
De populariteit van het RTL4 Tv-programma ‘Eigen Huis & Tuin’, dat sinds 1990 op de Nederlandse televisie te zien was, toont wel aan hoe populair interieurinrichting en tuininrichting zijn en dat heel veel mensen voortdurend op zoek zijn naar inspiratie en ideetjes om zelf in hun eigen tuin toe te passen. Het programma werd kortgeleden voor het laatst uitgezonden, maar zelfs de herhalingen worden nog goed bekeken en er zijn diverse programma’s over tuininrichting voor in de plaats gekomen.
Op de buitenlandse tv-zenders zijn eveneens vele tv-programma’s over tuinieren te zien. Zo zendt de BBC bijvoorbeeld programma’s uit als ‘Gardener’s World’, ‘Big dreams, small spaces’ en ‘Love your Garden’. Ook op de Belgische zenders zijn diverse tuinprogramma’s te vinden en ook bij onze oosterburen worden verschillende tuinprogramma’s uitgezonden.
Websites over tuinen
Er zijn vele websites gewijd aan tuinieren en het inrichten van tuinen op het internet te vinden, waaruit je eveneens inspiratie kunt halen voor je tuin. Zo kun je onder andere op de volgende websites een kijkje nemen: - VT Wonen (https://www.vtwonen.nl/tuinieren) – Een website gebaseerd op het gelijknamige populaire magazine, onderdeel van DPG Media. - Terras & Trends (https://www.terrasentrends.nl/) – Website die het initiatief is van de Buiter Beton Groep, een bedrijf in sierbestrating, waarop je uiteraard een uitgebreide collectie aan sierbestrating kunt bestellen, maar eveneens veel tuintips en inspiratie kunt vinden. - Tuintuin (https://tuintuin.nl/) – Blog van professionals over de inrichting van tuinen, met veel foto’s ter inspiratie voor je tuin. - Tuinweb (https://www.tuinweb.nl/) – Website die deel uitmaakt van Buldit, een netwerk van meer dan 100 websites voor klus-, tuin- en bouwadvies. Je vindt hierop vele artikelen over specifieke klussen in de tuin.
Sociale Media
Ook op sociale media zijn de inrichting van tuinen, tuinontwerp en tuinmeubilair populaire onderwerpen van gesprek en vind je vele foto’s van voorbeeldtuinen, balkontuinen, dakterrastuinen. Op het netwerk van Pinterest, een sociaal media netwerk voornamelijk bedoeld voor het delen van afbeeldingen en foto’s, vind je duizenden foto’s van tuinen. Een Pinterest account van bijvoorbeeld Fonteyn Outdoor Living Mall trekt maandelijks meer dan 400.000 kijkers, terwijl Intratuin elke maand 1,1 miljoen kijkers heeft. Je vind hierop bijvoorbeeld foto’s van de laatste trends op het gebied van tuinen, een zogenaamd ‘lookbook van de buitencollectie voor dit jaar, en een overzicht van de verschillende soorten tuinplanten voor de diverse seizoenen en voor zowel tuinen met veel zonlicht als schaduwrijke tuinen.
Instagram is een ander sociaal netwerk voor het delen van foto’s en video’s, waarop de hashtag #tuininspiratie maar liefst meer dan 150.000 posts oplevert, #tuinieren 141.000 en #tuin zelfs bijna 700.000 posts. Instagram is zeer visueel van opzet en er wordt door vele Instagram-gebruikers veelvuldig gebruik gemaakt van fotofilters, dus bedenk dat foto’s er soms wat mooier en kleurrijker uitzien dan ze in werkelijkheid zijn. Desalniettemin kun je hierop veel inspiratie opdoen voor je eigen tuin aan de hand van de mooie foto’s en video’s. De commentaren en toelichtingen bij de foto’s zijn doorgaans beperkt en zullen niet heel veel informatie toevoegen.
Uiteraard kun je ook op het meest populaire sociale netwerk Facebook veel informatie en inspiratie voor je tuin vinden. Er zijn vele Facebook Groepen waarbij je je kunt aanmelden, die zijn opgericht om ideeën over tuininrichting te delen. Zo is er bijvoorbeeld een Facebook Groep genaamd ‘Inspiratie voor de tuin’, die meer dan 15.000 leden telt. Het is een particulier opgerichte groep en voornamelijk bedoeld voor particulieren om ideeën en weetjes met elkaar te delen, zodat andere leden deze ook kunnen gebruiken en hier inspiratie door kunnen opdoen. Zo zijn er nog vele andere Facebook Groepen, die je eenvoudig kunt vinden door op trefwoorden te zoeken binnen Facebook. Er zijn op Facebook vele blogs, foto’s en mood boards te vinden over tuinen, zodat je vele verschillende soorten tuinen kunt bekijken en vergelijken. Daarmee is het een zeer nuttig platform om inspiratie op te doen voor je tuin.
Tenslotte zal je ook op het videoplatform YouTube vele video’s kunnen vinden over het inrichten, ontwerpen en onderhouden van een tuin. Het voordeel van YouTube is dat je aan de hand van video’s vaak stap voor stap wordt begeleid en eenvoudig kunt volgen hoe iemand bepaalde aanpassingen aan zijn of haar tuin verricht of werkzaamheden uitvoert, dus dit maakt het een stuk eenvoudiger om zelf bijvoorbeeld voor de eerste keer een schutting in je tuin te plaatsen, een vijver aan te leggen of een heg te snoeien, enz. Bovendien kun je de video’s die je leuk of interessant vindt opslaan, zodat je ze altijd nog eens later terug kunt kijken.
Huur een tuinontwerper in
Mocht je er zelf ondanks alle beschikbare informatie en inspiratie toch niet uitkomen, of heb je toch liever een professional die weet waar hij/zij het over heeft, dan kan je altijd nog besluiten om een echte tuinontwerper in te schakelen. Een tuinontwerper houdt zich dagelijks bezig met het ontwerpen en inrichten van tuinen voor zowel particulieren als bedrijven, dus deze professional heeft de nodige kennis en ervaring om voor al jouw wensen een passende oplossing te vinden en met een geschikt voorstel te komen voor de inrichting en de opzet van jouw tuin.
Aan de hand van de elementen en ideeën die je zelf aandraagt kan een tuinontwerper met verschillende voorstellen komen, maar je kunt het uiteraard ook geheel aan de ontwerper overlaten en deze vrij laten om het ontwerp zelf volledig op te stellen. Het is uiteraard aan jou hoeveel inbreng je wilt in het uiteindelijke ontwerp van je tuin. Je kunt een tuinontwerper inhuren voor een ontwerp van een gehele tuin, maar als je over een grote tuin beschikt, kan je de tuinontwerper ook vragen om een gedeelte van je tuin onder handen te nemen en alleen daarvoor een opzet te maken.