{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Onze teak leverancier is FSC gecertificeerd.

0

Onze teak leverancier is FSC gecertificeerd.

0

26 november 2020

Luxe houten tuinmeubelen aanschaffen

Met het tuinseizoen weer in volle gang kom je misschien tot de ontdekking dat het nu toch echt tijd wordt voor nieuwe tuinstoelen. De set kunststof stoelen die je nu gebruikt is alweer vijf of zes jaar oud en heb je ooit van iemand overgenomen, dus die zijn nu echt wel aan vervanging toe. Je wilt eindelijk wel eens een degelijke en mooie tuinset!

Uiteraard kun je opnieuw voor kunststof kiezen, want het is tenslotte een makkelijk te onderhouden materiaal en gaat lang mee. Maar als je de oude stoelen bekijkt zijn ze toch behoorlijk verweerd! Zo eenvoudig is dat schoonmaken nu ook weer niet, tenzij je het regelmatig bijhoudt.

Natuurlijk kun je in plaats van kunststof kiezen voor een metalen tuinset, die zeer stevig en solide is. Bovendien zal aluminium niet snel roesten door de stevige coating die er op zit. Daarmee zal je tuinset lang meegaan.

Maar misschien vind je houten tuinmeubelen toch echt het mooiste. Hout is tenslotte een natuurlijk materiaal dat zich goed voelt in de buitenlucht en leeft en werkt. Je moet het wel goed onderhouden, maar het kan een generatie lang meegaan als je het goed onderhoudt. Hiervoor zal je wel moeten kiezen voor luxe houten tuinmeubelen van een hoogwaardige houtsoort. Uit welke houtsoorten je onder meer allemaal kunt kiezen voor luxe houten tuinmeubelen vind je hieronder.

Hardhout of zachthout

Je zult ongetwijfeld wel eens gehoord hebben van hardhout. Vaak wordt hiervan gezegd dat het de hardste houtsoorten zijn en deze het langste meegaan. Minder bekend wellicht is de term zachthout, die de andere houtsoorten van de tweedeling omvat. Wat is nu eigenlijk het verschil hiertussen en wat zijn nu de beste soorten voor houten tuinmeubilair?
Bij hardhout denken veel mensen meteen aan hele sterke en harde houtsoorten. Het verschil in naam heeft echter niets te maken met de hardheid van het hout. Hardhout bestaat uit houtsoorten afkomstig van zogenaamde bedektzadige bomen en planten. Zachthout komt van naaktzadige bomen en planten.

Het verschil tussen bedektzadige en naaktzadigen betekent dat bij bedektzadige de zaden zijn beschermd en bedekt door een vrucht, bijvoorbeeld bij de meeste fruitbomen, zoals de appel, kers en notenbomen. Bij naaktzadigen is er geen omhulsel, zoals bij dennenbomen of sparren. Over het algemeen kun je ze makkelijk onderverdelen als zachthout afkomstig van de naaldbomen en hardhout van loofbomen.

Voor het grootste deel van het hardhout klopt het inderdaad wel dat het hout harder is dan de meeste zachthoutsoorten. Er zijn echter uitzonderingen en je ziet ook een aantal zachthoutsoorten die in feite een hogere hardheid hebben dan bepaalde hardhoutsoorten. Hieronder hebben we een aantal populaire veelgebruikte hard- en zachthoutsoorten met hun eigenschappen op een rijtje gezet.

Teakhout

Verreweg de meest populaire hardhoutsoort is ongetwijfeld teakhout, een van oorsprong tropische hardhoutsoort voornamelijk afkomstig uit de tropisch regenwouden van onder meer Indonesië en Maleisië. Teak is een zeer duurzame houtsoort vanwege het natuurlijke hoge oliegehalte van het hout. Je hoeft het in tegenstelling tot de meeste andere houtsoorten niet te lakken of beitsen. Het kleurt na verloop van tijd van nature zilvergrijs, tenzij je het beitst.

Let op dat prijsvechters soms ook gebruik maken van koloniaal teak, een goedkope variant teakhout. Dit hout is afkomstig van plantages en wordt uit vaak nog jonge bomen gehaald, die veel meer zijtakken hebben, waardoor het hout meer noesten en nerven bevat en minder compact en stevig is. De jonge bomen groeien sneller, waardoor de jaarringen breder zijn. Hierdoor is het hout echter een stuk minder duurzaam dan teak van oudere bomen die ongeveer 80 jaar oud zijn.

Acaciahout

Een alternatieve hardhoutsoort voor teakhout is acaciahout. Acaciahout is eveneens zeer duurzaam en heeft een mooie rode gloed en aantrekkelijke tekening met vlammen. Aangezien acaciabomen niet erg groot worden, zie je vaak aan elkaar verlijmde planken om toch een grotere tuintafel te kunnen maken. Een voordeel van acaciahout is dat het hout bijna niet werkt. De haarscheurtjes en vlekjes die het hout vertoont geven het zijn karakter. Luxe houten tuinmeubelen van acaciahout zijn gemakkelijk te onderhouden. Je kunt het hout gewoon afnemen met een vochtig doekje en dient de set een keer per half jaar te lakken.

Eikenhout

Een andere hardhoutsoort die we in Nederland en België veel zien in tuinmeubilair evenals binnen meubilair is eiken. Eiken bestaat uit vele honderden verschillende soorten, maar de soort die we het meest gebruiken is de Europese Eik. Eikenhout heeft een mooi motief van vlammen en spiegels op het hout. Het is een sterke houtsoort die gemakkelijk is te bewerken, alhoewel er wel grote splinters kunnen ontstaan. Het hout is zeer duurzaam en dat blijkt wel uit het feit dat het tijdens de gouden eeuw vaak gebruikt werd voor het bouwen van schepen en ook voor de fundering van bijvoorbeeld de grachtenpanden in Amsterdam. Daarmee is het uiteraard ook prima geschikt voor het maken van luxe houten tuinmeubelen. Je dient eikenhout wel twee keer per jaar te beitsen.

Robinia

De Robinia boom wordt ook wel de valse acacia genoemd. Alhoewel het hout qua uiterlijk veel weg heeft van acaciahout, is het minder duurzaam. Dit komt omdat de Robinia veel sneller groeit dan de echte acaciaboom en ruim twee keer zo hoog wordt. Hierdoor is het hout minder compact en dicht dan echt acaciahout.

De Robinia is wel de hardste houtsoort die in Europa groeit. In Nederland wordt deze houtsoort geïmporteerd vanuit Hongarije.

Merbau

Merbau is een hardhoutsoort die afkomstig is uit Zuidoost-Azië en veel in tuinaccessoires en meubilair wordt gebruikt. Merbau komt zowel voor in gele en lichtbruine kleuren als donkerbruine. Het hout heeft de eigenschap dat het gaat ‘bloeden’ wanneer het nat wordt, wat uiteraard voor buitengebruik niet praktisch zou zijn. Hierbij lekt er een soort hars uit het hout, die ervoor kan zorgen dat er vlekken op het hout ontstaan. Door bewerking van het hout wordt dit echter tegengegaan. Fabrikanten brengen meestal namelijk een laklaag aan die dit bloeden van het hout voorkomt. Dit maakt dat Merbau eveneens goed toepasbaar is als materiaal voor luxe tuinmeubelen.

Meranti

Een andere hardhoutsoort uit Zuidoost-Azië is Meranti, die net als Teak voorkomt in Maleisië en Indonesië. Net als bij Merbau kent Meranti uiteenlopende kleurschakeringen, namelijk van wit tot lichtbruin, lichtbruin tot geel en rood tot roodbruin. De roodkleurige soorten Meranti zijn over het algemeen duurzamer en zullen minder snel gaan scheuren onder invloed van vocht en droogte. Bovendien zijn de rode soorten makkelijker te bewerken voor meubelmakers. Meranti is duurzamer en goedkoper dan teakhout en maakt het een aantrekkelijk alternatief.

Afrormosia

De laatste jaren wordt er steeds meer gebruik gemaakt van houtsoorten uit Afrika, die naar Europa worden geïmporteerd. Een van de soorten die ook voor tuinmeubilair wordt toegepast is Afrormosia. Deze tropische hardhoutsoort afkomstig uit West-Afrika, vertoont veel gelijkenis met teak en behoort eveneens tot de meest duurzame soorten met een duurzaamheidsklasse 1. De kleur varieert van geelbruin tot donkerbruin. Bij de aanschaf van een houten tuinset van Afrormosia dien je te letten op de aanwezigheid van het CITES keurmerk, dat aangeeft dat het gebruikte hout legaal is gekapt. Het CITES keurmerk is een verdrag waarin wordt bepaald in hoeverre beschermde planten- en diersoorten mogen worden verhandeld. Afrormosia is namelijk een beschermde boomsoort.

Jatoba

Uit Brazilië komt de de duurzame hardhoutsoort genaamd Jatoba. Dit is een hardhoutsoort met een opvallend mooie glans en een kleur variërend van oranjerood tot roodbruin. Ook deze houtsoort verkleurt net als teak onder invloed van zonlicht en regen mooi egaal grijs. Het wordt zowel binnenshuis voor parket- en plankenvloeren gebruikt als voor raam- en deurkozijnen buiten en dus eveneens voor tuinmeubilair.

Eucalyptus

Eucalyptus is een andere hardhoutsoort die bestaat uit honderden verschillende soorten. Het is een snelgroeiende boom en de hardheid van het hout maakt het tot een zeer populair hout en goedkoper alternatief voor teakhout. De meeste Eucalyptussoorten groeien in Australië. Eucalyptushout is weerbestendig en vereist weinig onderhoud, waarmee het een uitstekende houtsoort is voor luxe houten tuinmeubelen.

Zachthout: Vuren

Naast vele hardhoutsoorten, wordt naaldhout, oftewel zachthout, ook gebruikt voor het maken van houten tuinsets.

Vuren is afkomstig van de fijnspar en is de meest gebruikt naaldhoutsoort. Het hout heeft een witgele kleur met een zachte tekening, die door blootstelling aan de zon donkerder zal worden. Aangezien het hout niet goed bestand is tegen vocht dient het bewerkt te worden voor gebruik buitenshuis. Het is een hele fijne houtsoort die makkelijk kan worden bewerkt, maar voor gebruik in tuinmeubilair goed onderhouden dient te worden.

Gerecycled: Steigerhout

Een andere soort hout die je veel tegenkomt voor gebruik in tuinmeubilair is steigerhout. Steigerhout is in feite geen aparte houtsoort, maar is een robuuste soort vurenhout. Het is een hergebruikte soort hout, die eerder is toegepast in de bouw voor steigers. Doordat bouwvakkers en schilders hierop langdurig hebben gewerkt en verschillende stoffen hebben gemorst, is door inwerking van bijvoorbeeld cement het hout al geïmpregneerd en behoudt het goed zijn kleur. Van deze oude steigers worden vervolgens planken gezaagd voor toepassing in onder meer tuinmeubilair, terrassen of vlonders.

In tegenstelling tot hardhoutsoorten zal steigerhout vaak in planken van verschillende diktes worden gebruikt en geen perfect uiterlijk hebben vanwege de vele haarscheurtjes, wat een tuinset van dit hout juist veel karakter kan geven door de robuuste en unieke uitstraling.

Daarmee kun je prachtige luxe tuinsets van steigerhout verkrijgen, die bijzonder lang meegaan.

Zachthout: Grenen

Een andere naaldhoutsoort, afkomstig van de grove den, is Grenenhout, een veelgebruikte houtsoort voor met name binnen gebruik. Grenen heeft een zeer duidelijke, herkenbare vlammentekening en een geelachtige kleur. Onbehandeld is grenen niet goed voor buiten te gebruiken, maar nadat het is geïmpregneerd wordt de duurzaamheid ervan aanzienlijk verhoogd en kan het wel 10-15 jaar mee. Het hout bevat meer grote noesten dan vuren en is wat donkerder van kleur. Grenen kan zowel afkomstig zijn uit Scandinavië als Midden-Europa en verschilt in prijs en kwaliteit. De bomen groeien Noord-Europa door het koelere weer langzamer en leveren duurzamer hout op, terwijl de bomen in Midden-Europa door het warmere klimaat dus sneller groeien, maar daarmee kwalitatief wat minder hoogwaardig grenenhout opleveren. Je ziet dan ook dat hout uit Midden-Europa een stuk lager geprijsd is.

Onderhoud van luxe houten tuinmeubelen

Luxe houten tuinmeubelen wil je uiteraard zo lang mogelijk in perfecte staat bewaren door ze goed en regelmatig te onderhouden. Houten tuinmeubelen vereisen meer onderhoud dan kunststof of metalen uitvoeringen. De meeste houtsoorten dienen tenminste een of twee keer per jaar te worden gebeitst of geolied om in goede staat te blijven. Soms dien je het hout eerst even licht op te schuren voordat je de beits of olie aanbrengt.

Met de beits of lak scherm je het hout af tegen weersinvloeden. Veel houtsoorten zullen onder invloed van vocht en droogte krimpen en scheuren, oftewel gaan werken. Door het hout te behandelen krijgt vocht geen kans om in het hout te dringen.

Beits en lak bevatten meestal chemische oplosmiddelen zoals terpentine, die schadelijk zijn voor het milieu. Er zijn echter ook oliesoorten verkrijgbaar voor hardhout, die op waterbasis zijn gemaakt. Deze zijn dus een stuk milieuvriendelijker, trekken geheel in het hout en laten geen laagje achter op het hout zoals lak dit bijvoorbeeld wel doet, en bieden bovendien langdurige bescherming. Het hout ziet er hiermee natuurlijk uit. Lak vormt wel een laagje, waarbij het hout beter is beschermd tegen krassen of stoten, maar bij beschadiging van de laklaag wordt het onderliggende hout veel sneller aangetast. Het oliën genieten dan ook de voorkeur boven het lakken van hout.

Luxe houten tuinsets

Houten tuinsets variëren van een eenvoudige, maar degelijke houten picknicktafel, tot grote houten tuinsets met massief (hard)houten tuintafels en mooie verstelbare stoelen en grote loungesets van hout.

Met een houten picknicktafel heb je een eenvoudige tuinset bestaande uit een meubel met tuintafel en aan weerszijden twee geïntegreerde bankjes. Een picknicktafel is ideale houten tuinset voor kinderen of als extra set voor als je veel visite op bezoek hebt en er snel een tafel extra nodig hebt. Maar op zichzelf is een picknicktafel ook goed als mooie tuinset te gebruiken. Er zijn bijvoorbeeld vele inklapbare picknicktafels verkrijgbaar van stevig steigerhout, die je snel en eenvoudig kunt opzetten voor extra zitgelegenheid in je tuin.

Voor wat meer luxe is een grote lange massiefhouten tafel vaak het mooiste. Met name als je een model kiest met ten minste acht zitplaatsen heb je een zeer in het oog springende tuinset. Kies bij voorkeur voor een hardhoutsoort als teak of acacia, maar ook in eiken of merbau zijn prachtige sets verkrijgbaar, voor een zeer duurzame en degelijke tuinset. Je kunt daarbij kiezen voor verstelbare hardhouten stoelen, die je in verschillende standen kunt zetten, voor dat extra zitcomfort dat je bij een luxe tuinstoel mag verwachten.

Met de populariteit van loungesets is ook een houten loungeset een prachtige luxe optie. Een loungeset biedt doorgaans het meeste comfort voor als je een luxere tuinset zoekt die je voornamelijk wilt gebruiken om in de tuin heerlijk op te kunnen ontspannen. Er zijn ook varianten met een speciale dinertafel, waaraan je ook heerlijk kunt zitten om te dineren.

Luxueuze afwerking

Luxe houten tuinmeubelen kenmerken zich door een verfijnd design en hoogwaardige afwerking van de materialen. In tegenstelling tot de modellen houten tuinmeubelen die je bij vele tuinmeubelketens ziet en die in grote getale worden geproduceerd en er min of meer hetzelfde uitzien, onderscheiden luxe houten tuinmeubelen zich door het originele ontwerp en heb je met de aanschaf vaak een uniek exemplaar in huis waarvan er geen een identiek is.

Uiteraard is hout een natuurlijk materiaal en is geen enkele plank exact hetzelfde. Door een kwalitatief hoogwaardige afwerking en gebruik van hoogwaardige montagetechnieken is een luxe houten tuinmeubel een stuk duurzamer en zal aanzienlijk langer meegaan dan een tuinmeubel gemaakt uit hout van inferieure kwaliteit.

Natuurlijke materialen

Luxe houten tuinmeubelen kenmerken zich door het gebruik van alleen natuurlijke materialen. Vaak zijn de tuinmeubelen geheel van hout gemaakt, maar je ziet ook prachtige houten tuintafels waarin bijvoorbeeld elementen van natuursteen of marmer zijn verwerkt in het tafelblad.

Door de combinatie van natuursteen met het hout ontstaat een vaak indrukwekkende combinatie, die er niet alleen bijzonder aantrekkelijk uitziet, maar ook nog eens zeer praktisch is in het gebruik, aangezien de stenen bladdelen goed kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld hete pannen of schalen op te plaatsen als je buiten dineert, of drinkglazen om kringen op het hout te voorkomen. Zo blijft het hout van het tafelblad langer mooi.