Hoe bespaar je kosten bij de aanleg van een grote tuin
Hoe groter je tuin hoe hoger de kosten voor het aanleggen ervan. Dat is natuurlijk een logisch gegeven en een simpele optelsom. Voor een grotere oppervlakte heb je nu eenmaal meer materialen en meer manuren nodig dan voor een kleinere oppervlakte en dus is het ook logisch dat dit hoger in de papieren loopt. De kosten lopen dan ook al snel verder op en hoe groter je tuin hoe meer je dus betaald. Eigenlijk is het gewoonweg zo simpel.
Voor veel mensen kan dit dan ook flink lastig zijn. Want stel je hebt wel een woning met een grote tuin weten te bemachtigen maar je budget is verder niet volledig toereikend om de tuin ook nog eens helemaal naar je wensen aan te leggen. Dan moet je natuurlijk concessies maken en juist dat is vaak heel erg moeilijk.
Maar hoe zorg je er nu voor dat je bij een grotere tuin de kosten binnen de perken houdt? Welke keuzes moet je hiervoor maken? En op welke punten kun je eigenlijk vrij gemakkelijk besparen zonder dat je het wellicht zelf doorhebt? In deze blog gaan wij de aanleg van een grote tuin eens even helemaal onder de loep nemen. We gaan kijken wat er allemaal komt kijken bij de aanleg van een grotere tuin maar we kijken ook meteen hoe je de kosten hiervan dus binnen de perken kunt houden. Alles bij elkaar zorgen we er zo voor dat de aanleg voor een grote tuin binnen ieder budget past. Lees je met ons mee?
De wens voor een grote tuin
Veel mensen hebben de wens voor een grote tuin, het staat dan ook vaak hoog op het wensenlijstje voor een nieuwe woning. We willen graag al onze tuinwensen kwijt en dat gaat nu eenmaal beter bij een grotere oppervlakte. Maar is het nu wel waar dat een grote tuin altijd enkel maar voordelen heeft en is die wens dan ook terecht?
Bij een grotere tuin komt natuurlijk heel wat meer kijken dan enkel maar meer ruimte voor al je tuinwensen. Ook meer onderhoud komt om de hoek kijken net als meer kosten en wist je dat het zelfs een stuk lastiger kan zijn om een grote tuin gezellig te maken dan een kleinere tuin. Het is dus zeker niet zo dat een grote tuin enkel maar voordelen heeft en dat je hier dus enkel maar van genieten kan er zit zeker een keerzijde aan.
Voordat je dan ook daadwerkelijk op zoek gaat naar een woning met een grotere tuin is het wel goed om je dit te realiseren en te kijken of je op deze wijze ook in het onderhoud kan voorzien en of je de kosten op kunt hoesten. Vaak maken we hier ook nog wel eens een inschattingsfout in en denken we dat het allemaal wel meevalt terwijl dat dus zeker niet altijd zo blijkt te zijn.
Wat maakt de aanleg van een grote tuin zo duur
De aanleg van een grote tuin loopt dus over het algemeen aardig op in kosten. Dit is dan ook logisch want het gaat over een grotere oppervlakte en hier komt nu eenmaal meer bij kijken. Maar wat zijn nu precies de factoren die de prijs zo ver opdrijven? Hier gaan we eens even wat beter naar kijken zodat we dit allemaal beter in beeld krijgen.
Ten eerste is het natuurlijk de kosten die je betaald aan werknemers die de tuin aanleggen. Er zijn natuurlijk altijd bepaalde klussen die je beter door professionals kunt laten doen bij de aanleg van een tuin en deze kosten lopen dan ook snel op. Hoe meer werk zij hebben hoe duurder de rekening en je snapt natuurlijk wel dat zij aan een tuin met een grote oppervlakte aardig wat werk hebben.
Dit is dan ook meteen het eerste punt waarop een grotere tuin aardig in de papieren gaat lopen. Maar daarmee zijn we er nog niet want er zijn meer punten die ervoor zorgen dat de prijs oploopt en dat de kosten hoger worden.
Je hebt namelijk ook een stuk meer materialen nodig voor de aanleg van een grotere tuin. En voor deze materialen betaal je vaak flink veel. Dus samen met de kosten voor de werknemers zijn dit eigenlijk de twee grootste kostenposten die de aanleg van een grote tuin zo prijzig maken. En dan komen daar natuurlijk ook nog de kosten voor de beplanting bij. Ook dit kan aardig in de papieren lopen. Verschillende soorten beplanting hebben allemaal hun prijs en dit loopt ook al snel aardig op. Als je natuurlijk een grotere tuin hebt dan betaal je al snel een stuk meer voor de beplanting dan bij een kleinere tuin. Ook hier hangt dan ook een aardig prijskaartje aan en ook hier betaal je dan ook voor. En dat loopt allemaal op en al deze drie factoren bij elkaar vormen enkel nog maar de basis van de aanleg van je tuin maar hebben bij elkaar dus wel al meteen een flink prijskaartje.
Het is dus vooral ook de hoeveelheid van alles die de aanleg van een grote tuin zo duur maakt. Alles telt bij elkaar op en van alles heb je meer nodig dan bij een kleinere tuin. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat onderaan de streep de rekening een stuk duurder uit zal vallen.
Bewuste keuzes maken om de rekening te drukken
Uiteindelijk is het vooral erg belangrijk om bewuste keuzes te maken zodat je onderaan de streep de rekening tenminste nog een beetje kunt drukken. Hierbij draait het er vooral om dat je goed kijkt naar wat je zelf nu eigenlijk echt belangrijk vindt en welke keuzes je dus wil maken. Waar hecht jij het meeste waarde aan en wat wil je dus ook echt terug laten komen in je tuin.
Door op deze wijze keuzes te maken wordt het ook makkelijker om soms bepaalde elementen achter wege te laten en zo dus ervoor te zorgen dat je hierop bespaart. Eigenlijk doe je dit dus zonder dat het zeer doet of dat je het idee hebt er heel erg veel voor te moeten inleveren, het enige wat je doet is simpelweg heel bewust naar je wensenlijstje kijken en schrappen waar je kan.
Onderaan de streep maak je zo de keuzes waar je diep in je hart het meeste waarde aan hecht en waar je dus ook het meest blij van wordt. Op die wijze zorg je dan ook voor een succes formule.
Probeer te besparen op materialen
Een grote kostenpost zijn natuurlijk de materialen die je in je tuin gebruikt. De kosten hiervoor kunnen werkelijk waar enorm oplopen en dit kan dan ook een flinke rekening opleveren. Gelukkig kun je ook hier weer bepaalde keuzes in maken waardoor je niet de hoofdprijs hoeft te betalen en je dus de kosten lager kunt houden.
Kijk goed naar welke materialen je graag terug wil laten komen in je tuin en kijk vervolgens of je hier ook alternatieven voor kan vinden. Als dit niet het geval is dan kan het soms ook al enorm helpen om te kijken of je ergens een aanbieding kan vinden. Dit is erg vaak het geval en dit drukt de kosten dan ook al enorm.
Door goed op aanbiedingen te letten en door soms net even een wat andere keuze te maken kun jij dus al voor een enorm verschil zorgen en zorg je er dus ook voor dat de kosten niet teveel oplopen.
Probeer zoveel mogelijk zelf te doen
Een andere handige tip is wat meer voor de hand liggend. Het scheelt namelijk enorm als je probeert om zoveel mogelijk zelf te doen. Op die wijze kun je dan ook altijd besparen op kosten en ook dat scheelt enorm. Het is hierbij wel heel belangrijk dat je hierin verstandige keuzes maakt. Sommige dingen kun je namelijk soms maar beter aan een professional overlaten omdat je anders de kans loopt veel schade te veroorzaken. Wel loont het dus in ieder geval enorm om goed te kijken wat je wel en niet zelf kan doen en hoe je hier dus ook zoveel mogelijk op kan besparen.
Het is dan ook goed om jezelf te realiseren dat ieder uur dat je een werknemer moet betalen er eentje is en dat al deze uren bij elkaar natuurlijk flink aantikken. Alles wat je hier dus op besparen kan is meegenomen en meer dan de moeite waard.
Kies de juiste beplanting van het seizoen
De volgende tip is ook een hele handige waar je zeker weten veel kanten mee op kunt. Het is dan ook belangrijk om goed te kijken welke soorten beplanting je voor je tuin kiest. Het kan namelijk enorm veel schelen als je voor de beplanting van het seizoen kiest. Op deze manier kies je voor planten die goed betaalbaar zijn. Planten die niet in het seizoen zelf groeien moeten namelijk op dat moment gekweekt worden en je raad het natuurlijk al daar betaal je dan ook voor. Het kan dan ook zeker weten schelen als je kiest voor de beplanting van het seizoen. Deze beplanting is dan ook vaak aanzienlijk goedkoper en gezien het feit dat je ook aardig wat beplanting nodig hebt gaat dit onderaan de streep natuurlijk over een aardig bedrag.
Het is dan ook zeer zeker de moeite waard om je eens goed te gaan verdiepen in welke beplanting je nu eigenlijk het beste kunt kiezen voor je tuin en hoe je dit dus ook het beste kunt laten werken. Ook kan het schelen als je bomen en struiken koopt die nog moeten groeien. Hoe kleiner en jonger je ze aankoopt hoe minder je namelijk betaald. De prijs loopt vervolgens enkel maar op hoe groter ze zijn bij aanschaf. Het kan dan ook echt enorm schelen als je ze op tijd koopt en zo dus niet de hoofdprijs betaald.
Dit zijn allemaal slimme tips waarmee je dus in ieder geval de kosten van de beplanting in je tuin enorm kan drukken en dit maakt dan ook zeker weten een groot verschil. Zo geniet je toch voluit van een tuin vol schitterende beplanting zonder dan ook de hoofdprijs te betalen.
Kosten besparen bij de aanleg van een grote tuin
Zoals je wel ziet zijn er dus voldoende manieren om kosten te besparen bij de aanleg van een grote tuin. Er zijn een aantal factoren die bij elkaar de prijs flink op kunnen drijven en het is dan ook handig om jezelf eerst hiervan bewust te zijn en om te weten welke factoren dit zijn. Als je dit namelijk goed in kaart hebt wordt het vervolgens ook meteen een stuk makkelijker om de kosten te drukken en om er dus voor te zorgen dat juist deze kostenposten niet te ver oplopen. En dat heb je gelukkig dus ook voor een heel erg groot deel zelf in de hand.
De meeste kosten zitten hem dan ook in de werkuren, materialen en de keuze voor beplanting in je tuin. Als je met deze kostenposten dus slim om gaat en probeert om ze alle drie zoveel mogelijk te drukken dan gaat dit echt al heel erg veel schellen.
Alles bij elkaar zorg je er dan voor dat je dus zeker weten niet de hoofdprijs betaald en dat je er dus ook voor zorgt dat de aanleg van je tuin op een goede wijze plaats kan vinden. We zien namelijk ook wel eens dat mensen er soms voor kiezen om maar een deel van de tuin aan te leggen en eerst te sparen voor de aanleg van de rest en dat is natuurlijk heel erg zonde. Negen van de tien keer komt het er dan namelijk nooit meer van of is het een meerjarenplan en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je kunt dan ook beter de gehele tuin aanleggen maar wel de kosten drukken en het heel basic houden. Door de jaren heen kun je daarna altijd nog items en elementen toevoegen en er een totaal plaatje van maken.
Zo bespaar je in ieder geval bij de eerste aanleg wat kosten en kun je alles wel grotendeels naar wens maken en dat is natuurlijk al heel erg prettig en fijn! Meer dan genoeg reden dus om op deze wijze aan de slag te gaan en de aanleg van een grote tuin te realiseren waar je later tevreden op terug kan kijken!