Een echte volkstuin
In ons land bestaan er ontzettend veel tuinen, heel veel woningen hebben namelijk een eigen tuin. Toch hebben we in ons land ook een heleboel woningen zonder tuin en dit kan soms best een gemis zijn. Vandaar dat er op een gegeven moment de zogenaamde volkstuintjes ontstonden. Dit waren stukjes grond rondom een dorp of stad die verdeeld werden onder mensen die hier belangstelling voor hadden. Zij konden hier bijvoorbeeld een moestuin op beginnen of allerlei mooie bloemen en planten laten groeien en daarnaast hadden ze toch ook meteen een lekker plekje om buiten bezig te zijn of even lekker te gaan zitten en te genieten van een kopje koffie of thee.
Het andere voordeel was dat deze grond niet nutteloos bleef liggen maar dus bewerkt werd en werd voorzien van goed onderhouden groen. Dit zorgde niet alleen voor een mooier gezicht rondom een dorp of stad maar ook voor oogst. Op deze manier diende het dus meerdere doelen en werden de volkstuintjes een echt begrijp dat tot op de dag van vandaag bestaat.
Tegenwoordig zijn volkstuintjes namelijk ontzettend populair dit heeft er met name mee te maken dat steeds meer mensen de voordelen van het buiten zijn inzien en dus ook zelf graag een volkstuintje verzorgen zodat ze toch het gevoel hebben een eigen tuin te hebben en zodat ze een plek hebben waar ze lekker buiten kunnen zijn. Vandaar dat de volkstuintjes zo aan terrein hebben gewonnen. Vandaag de dag is het zelfs zo dat er lange wachtlijsten bestaan in sommige steden of dorpen om een eigen volkstuintje te bemachtigen, ze zijn ongelofelijk populair en er zijn niet genoeg stukjes grond om aan het aanbod te kunnen voldoen, er zijn zelfs verhalen bekend van steden of dorpen waar je er ruim 2 jaar op moet wachten. Dit is natuurlijk ontzettend lang en geeft dus ook wel aan hoe ongelofelijk populair de volkstuintjes zijn!
Dit gaat natuurlijk ook een beetje samen met de opmars van de moestuinen die dus ook ontzettend populair zijn tegenwoordig. Steeds meer mensen vinden het erg fijn om hun eigen groenten en fruit te verbouwen en doen dit dan ook met veel plezier. En als je natuurlijk zelf geen tuin tot je beschikking hebt maar toch graag gezond en vers van je eigen land wil eten dan kan een volkstuintje dus een prima uitkomst zijn!
In deze blog vertellen we je graag meer over de volkstuintjes maar vertellen we je ook hoe je deze het beste in kunt richten, daarnaast geven we je ook nog wat handige tips om je eigen volkstuintje goed te onderhouden! Duik je met ons mee in de wereld van de volkstuintjes?
Wat is een volkstuin precies
Een volkstuin is heel simpel gezegd een stuk algemene grond wat je kunt huren of kopen en waar je vervolgens zelf een tuin van kunt maken waar je bijvoorbeeld een moestuin begint of waar je allerlei soorten beplanting op laat groeien. Meestal zijn de volkstuintjes in bezit van de gemeente en kun je ze dus voor een klein bedrag huren. Op deze manier is de gemeente ermee geholpen omdat er dan toch voor de stukjes grond gezorgd wordt en jij bent ermee geholpen dat je op deze manier toch een tuin hebt waar je mee uit de voeten kunt.
Het is dus eigenlijk een hele handige situatie waarbij slim gebruik wordt gemaakt van vraag en aanbod. Wel zitten er vaak een aantal voorwaarden aan het huren van een volkstuintje. Zo moet je er bijvoorbeeld wel echt voor zorgen en moet het goed onderhouden worden. Ook zitten er soms wel restricties aan bijvoorbeeld de hoogte van boompjes en struiken die je op het stukje grond laat groeien. Op deze manier proberen ze alles in evenwicht te houden en ervoor te zorgen dat alle tuintjes de ruimte hebben en elkaar niet in de weg gaan zitten.
Want ook dat is vaak een belangrijke factor bij een volkstuintje, respect voor elkaar. Zeker als er dus meerdere tuintjes bij elkaar staan is het natuurlijk erg belangrijk om in zekere zin rekening met elkaar te houden en om dus ook de indeling van je volkstuintje op elkaar af te stemmen.
De andere kant hiervan is wel dat mensen op een volkstuincomplex elkaar vaak goed helpen en voor elkaar klaar staan. Of het nu gaat om het delen van kennis, het lenen van gereedschap of het bieden van een helpende hand. Dit zit vaak allemaal wel goed en op deze manier helpen ze elkaar vaak goed op weg! Dit is dan ook meteen voor veel mensen een groot deel van de charme van een volkstuincomplex!
Een volkstuin is dus eigenlijk veel meer dan alleen een stukje gemeente grond, het is een stukje grond op een complex waar men elkaar helpt en ondersteund, maar ook een plek waar je heerlijk buiten kunt zijn en van alle voordelen van het buitenleven kunt genieten! Een heerlijke plek om te verblijven dus!
De voordelen van een volkstuin
Een volkstuin bevat veel voordelen, misschien is wel het grootste voordeel dat je de tuin huurt en niet koopt en dat je er dus ook op ieder moment weer vanaf kunt. Veel mensen ervaren dit als een prettig voordeel en dat begrijpen wij ook wel. Daarnaast is het natuurlijk ook een voordeel om op die manier toch een stukje tuin te hebben. Veel woningen hebben namelijk geen tuin of maar een hele kleine tuin, of bijvoorbeeld een balkon of patio. Dan kan je soms toch wel heel erg het buitenleven missen en de mogelijkheid om veel planten en bloemen om je heen te hebben. Een volkstuin kan dan echt uitkomst bieden en je toch het gevoel van een eigen tuin geven.
Op deze manier kun je toch heerlijk buiten zitten en van het buitenleven genieten ondanks dat je eigen woning dus geen tuin heeft. Dit is natuurlijk een enorm fijn voordeel van een volkstuin. Een ander groot voordeel is het contact met de andere tuineigenaren, dit is vaak erg goed en je zal merken dat vaak iedereen voor elkaar klaar staat om elkaar te helpen en ondersteunen bij het werk in de tuinen. Dit is natuurlijk ontzettend prettig, het kan namelijk heel fijn zijn als je vragen hebt of hulp nodig hebt dat er dan altijd iemand om je heen is die je hierbij kan helpen! Op deze manier wordt het werken in de tuin namelijk een stuk makkelijker!
En tot slot is het voordeel dat je in een volkstuin veel werk kunt verrichten maar dat wanneer je thuis bent je dit werk ook weer gemakkelijk los kunt laten doordat je er niet de hele dag mee geconfronteerd wordt en dat is natuurlijk erg prettig. Doordat je niet de hele dag al het werk ziet wat er misschien nog moet gebeuren is het soms makkelijker om even rustig aan te doen en te genieten.
De nadelen van een volkstuin
De nadelen van een volkstuin zijn dat het vaak niet je eigendom is, je huurt of pacht het dus waardoor je er wel geld aan kwijt bent maar het eigenlijk nooit echt van jou zal zijn. Daarnaast heb je dan ook minder controle over wat er met de grond gebeurt. Als de gemeente besluit de volkstuintjes af te breken dan heb je hier weinig tegenin te brengen en dat is natuurlijk wel een vervelend gevoel. Het is dan ook veel fijner als je het gevoel hebt hier iets over te kunnen zeggen en als je op deze manier dus ook meer zekerheid hebt met betrekking tot de toekomst van je volkstuin!
Daarnaast is er nog een ander nadeel, de volkstuinen liggen helaas vaak aan de rand van een stad of dorp. Dat is natuurlijk aan de ene kant juist heel erg fijn want dat betekend dat je lekker veel ruimte hebt en dat het een rustige omgeving is maar aan de andere kant kan het ook juist een nadeel zijn doordat je er wel naartoe moet reizen, dit kan voor de een makkelijker zijn dan voor de ander. Vandaar dat het zowel als een voordeel als een nadeel wordt gezien.
Wat ook een nadeel kan zijn van een volkstuin is dat je dus naast dat je veel hulp van elkaar kunt ontvangen soms ook wel last van je buren kunt hebben. De volkstuintjes liggen soms dicht bij elkaar en als je er dan lekker even rustig wil ontspannen is dit soms niet zo makkelijk en zorgt dit juist soms voor problemen. Het is dan ook aan de ene kant een voordeel om grond met elkaar te delen en om er allemaal je eigen stukje van in te kunnen vullen en aan de andere kant juist ook een nadeel. Al ligt dit natuurlijk ook aan hoe jij het zelf ervaart en aan je eigen instelling op dit gebied.
Het heeft dus zeker voor- en nadelen om je eigen volkstuin te huren. Wel zijn deze voor- en nadelen heel persoonlijk en wat voor de een als een voordeel geldt kan voor de ander juist een nadeel zijn en omgekeerd. Vandaar dat het ook vooral heel belangrijk is om goed voor jezelf te bedenken waar jij jezelf prettig bij voelt en welke factoren van een volkstuin jou nu juist zo aanspreken! Op deze manier weet je zeker dat je optimaal van je volkstuin kunt profiteren en dat het echt een verrijking voor je leven is!
De indeling van een volkstuin
Hoe je vervolgens je volkstuin inricht is natuurlijk heel erg persoonlijk. Voor de een is het heel belangrijk dat er vooral zoveel mogelijk groente en fruit verbouwd kan worden terwijl de ander juist meer waarde hecht aan een lekker rustig plekje waar je heerlijk kunt genieten en van het groen om je heen kunt genieten. Dit is dus heel persoonlijk maar heeft ook zeker invloed op de indeling van je volkstuin.
Vaak is het echter wel handig om de indeling te overleggen met de eigenaren van het complex en van de tuintjes om je heen. Je wil elkaar namelijk niet tot last zijn en daarnaast wil je ook liever niet dat je regels overtreedt. Vandaar dat het altijd heel belangrijk is om met de indeling van je volkstuin goed te overleggen en te vragen naar de geldende regels. Op deze manier verzeker je jezelf ervan dat je een fijne tijd op het complex tegemoet gaat en dat is natuurlijk alleen maar heel erg fijn!
Genieten van je eigen volkstuin
Als je zelf geen tuin bezit en toch groene vingers hebt en graag lekker buiten wil zijn dan is een volkstuin een ontzettend goed idee waar je ook veel plezier aan kunt beleven. Juist in een volkstuin heb je alle ruimte allerlei gewassen en planten, bloemen en bomen te laten groeien en hier kun je heel veel plezier aan beleven. Daarnaast is het ook nog eens zo dat een volkstuin ontzettend gezellig is. Je hebt vaak veel leuke tuin eigenaren om je heen die allemaal aan hetzelfde doel werken en elkaar graag met raad en daad bijstaan, dit is natuurlijk ontzettend waardevol en prettig.
Het is dan ook niet moeilijk om heerlijk van je eigen volkstuin te genieten! Of je hem nu gebruikt om allerlei verschillende planten en bloemen een plekje te geven of dat je juist veel gewassen wil verbouwen om thuis heerlijk van je eigen gekweekte groenten en fruit te kunnen genieten. Het is in beide gevallen een echte verrijking om in een volkstuin bezig te zijn en hier tijd door te kunnen brengen!
Mocht je zelf ook een volkstuin willen dan kun je het beste eerst even informeren naar de voorwaarden bij een complex bij jou in de buurt, helaas zijn er tegenwoordig vaak erg lange wachtlijsten, dit is misschien wat minder prettig maar hier ontkom je tegenwoordig niet aan. Daarnaast is het helaas ook vaak zo dat je moet worden voorgedragen door andere bezitters van een volkstuin. Het beste kun je jezelf dus hier even goed over laten informeren zodat je zeker weet dat je een goede keuze maakt!