Denk jij aan de dieren in je tuin
Nu de winter aangebroken is krijgen veel dieren het buiten best flink zwaar. Waar er eerst nog meer dan voldoende voeding te vinden was en waar ze zich ook prima warm konden houden is dat nu wel even anders. Er zijn ineens een stuk minder plekken te vinden die beschutting en warmte bieden doordat overal de bladeren van de bomen waaien en daarnaast zien we ook nog eens dat er steeds minder voedsel te vinden is. Dit is natuurlijk onwijs onprettig en we kunnen dus zeker wel stellen dat de dieren het lastig hebben in de winter in onze tuinen.
Gelukkig kunnen wij mensen de natuur wel een handje helpen en dat is dan ook zeker iets wat wij je aanraden om te doen. Op haar beurt zorgt de natuur ook altijd goed voor ons dus het is zeker weten een goed idee om nu zelf ook de handen uit de mouwen te stropen.
Vaak weten we echter niet zo goed op welke manieren we nu kunnen helpen of helpen we eigenlijk op de verkeerde manier. Dit klinkt wellicht een beetje raar maar het is dus erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je de dieren ook zelf nog hun instinct laat volgen anders krijgen ze het straks ook in de andere seizoenen zwaar en verleren ze om op hun eigen benen te staan. Ze worden dan te afhankelijk van ons mensen en dat is zeker bij wilde dieren die buiten leven niet de bedoeling. De hoogste tijd dus om daar een middenweg in te vinden en om te zorgen voor de dieren op een manier die goed bij ze past. Lees je met ons mee?
Er leven veel dieren in je tuin
Ten eerste is het belangrijk om te weten dat er heel veel verschillende dieren in je tuin leven. Sommige dieren kun je erg goed zien en andere blijven juist wat meer verborgen. Hoe je het ook draait of keert er zijn aardig wat dieren in je tuin aanwezig en allemaal kunnen ze het flink zwaar krijgen in de winter. Ze lopen dan ook allemaal tegen dezelfde problemen aan. Er is minder voedsel te vinden. Ze hebben geen tot weinig beschutting en ze kunnen zich een stuk minder goed warm houden.
Dit zijn dus aardig wat factoren die de winter flink ingewikkeld kan maken voor al deze verschillende dieren. Zelf kunnen ze hier dan ook helaas niet zo veel aan veranderen maar gelukkig kunnen wij mensen dat wel voor ze en het is dan ook erg belangrijk om dat te doen.
Zo kunnen wij voor voedsel, warmte en beschutting zorgen op een manier die bij de dieren past en waar ze dus ook het meeste profijt van hebben. We doen dat dan ook op de manieren die we je in deze blog gaan laten zien.
Welke dieren leven in onze tuinen
Ten eerste gaan we eens even kijken welke soorten dieren er nu eigenlijk in onze tuinen leven. Ten eerste zijn dat dus de vogels. Deze zien we ook zelf het meest vaak voorbij komen. Ze vliegen af en aan en in de zomer maken ze vaak een nest ergens in onze tuin. In de winter trekken veel vogels naar het warme zuiden maar lang niet allemaal gaan ze mee en er zijn er dan ook meer dan genoeg die hier blijven en onze hulp kunnen gebruiken.
Naast de vogels zien we ook wel wat kleine knaagdieren voorbij komen al vinden wij dit als mensen helaas vaak minder prettig. Denk dan aan een muis of een veldmuis. Ook deze trekken in de winter vaak meer naar de bewoonde wereld toe omdat het daar net even wat warmer is dan in een open veld en omdat er wat warmte tussen de huizen blijft hangen. Helaas komen ze ook vaak onze woning binnen en dat is natuurlijk een stuk minder prettig. Maar hier kun je gelukkig voldoende tegen doen.
En dan hebben we natuurlijk nog de insecten. Deze komen en gaan eigenlijk het hele jaar door onze tuin in en uit in allerlei verschillende soorten. Er zijn dan ook ongelofelijk veel insecten en allemaal weten ze eigenlijk de weg naar onze tuinen wel te vinden. Ze maken hier dan ook vaas nestjes of eten onze etensresten op. Kortom ze weten waar ze het zoeken moeten.
En dan heb je natuurlijk nog de katten. Deze zijn vaak wel behorend bij een huishouden maar kunnen toch ook soms flink dwalen waardoor ze dus ook bij jou in de tuin terecht kunnen komen. En om het rijtje af te sluiten willen we toch ook de egel nog even noemen. Ondanks dat hij wat minder vaak voorkomt moet hij toch zeker wel genoemd worden omdat we hem toch ook zeker wel vaak voorbij zien komen in onze tuinen!
Zo zie je dus maar dat er meer dan voldoende dieren zijn die de weg naar onze tuinen weten te vinden en die dus ook wel de nodige hulp gebruiken kunnen. Gelukkig kunnen we die hulp dan ook zeker weten op verschillende manieren bieden.
Zorgen voor voedsel voor de dieren
Een van eerste dingen die we kunnen doen is zorgen voor voedsel voor de dieren en dit kunnen we op een aantal verschillende manieren aanpakken. Ten eerste is het handig om ervoor te zorgen da we voedsel goed zichtbaar maken zodat de dieren het vinden kunnen. Daarnaast ligt het er natuurlijk aan per diersoort welke voedselsoort dan ook het beste is. Wel is het zo dat er het beste gebruik gemaakt kan worden van natuurlijke middelen. Als je de dieren namelijk voedsel gaat geven wat bij ons in de kast of de koelkast staat dan wennen ze daaraan en gaan ook de processen in hun lichaam helemaal door de war. Het zijn niet voor niets wilde dieren dus die moeten over het algemeen jagen. Daarnaast kunnen bepaalde eetbare planten ook zeker weten een uitkomst bieden. Plaats deze planten dan ook op plekken waar de dieren goed bij kunnen en waar ze zich niet bedreigt voelen. Ze gaan namelijk niet zo makkelijk open en bloot eten ze zijn dan veel te bang om aangevallen te worden. Dat is dan ook hun overlevingsinstinct. Je bent dan ook zoveel beter af als je ze een plekje geeft waar ze beschut kunnen eten en drinken.
Bij vogels is het juist weer heel slim om het voedsel hoog te hangen op deze manier voelen ze zich dan ook zo min mogelijk bedreigd door de dieren op de grond en dat is natuurlijk ook wel heel fijn. Ze kunnen zich zo dan ook verschuilen en veilig wanen voor invloeden van buitenaf.
Zo zie je dus maar dat alle dieren weer andere behoeftes hebben maar dat je hier in je tuin ook in de koude maanden prima in kunt voorzien en de vogels dus ook heel goed een handje op weg kan helpen.
Naast voedsel is natuurlijk ook drinken van belang. Vaak zien we namelijk dat het gaat vriezen en dan vriest alles dicht en wordt het heel erg koud. Ook dat is natuurlijk totaal niet prettig en het is dan ook veel beter als je ervoor kunt zorgen dat er vers water beschikbaar is waar de dieren van kunnen drinken. Zorg er dan ook voor dat je dit zeer regelmatig even ververst zodat het dan ook niet de kans krijgt om te bevriezen en de dieren dus altijd toegang hebben tot vers water.
Zorg voor voldoende beschutting in de tuin
In de herfst en de winter zien onze tuinen er vaak helaas maar kaal uit. De bladeren zijn vaak van de bomen gevallen en alles is kaal en grijs. Dit is vaak geen vrolijk gezicht maar vooral zorgt dit er helaas ook voor dat dieren maar weinig beschutting kunnen vinden en dat is natuurlijk niet prettig. Zeker als het gaat sneeuwen of als we te maken krijgen met regen en wind willen ook de dieren graag beschut zitten en een schuilplek vinden. Nu kun je deze gelukkig wel zelf realiseren. In de eerste plaats natuurlijk voor de vogels. Het kan zeer zeker helpen om een vogelhuisje neer te zetten of op te hangen. Niet alleen hebben de vogels dan een heerlijke en vooral beschutte plek maar ook is het nog eens erg prettig voor ze om op deze manier hun voedsel te kunnen eten. Geef dit dan ook vooral een plekje in het vogelhuis zodat ze hier goed bij kunnen.
Ook is het handig om er voor te zorgen dat hier wat drinken beschikbaar is voor de vogels en zo heb je dan ook alles bij elkaar.
Maar er zijn natuurlijk ook veel dieren die op de grond leven en die toch ook wel graag wat beschutting zouden vinden in je tuin. gelukkig zijn ook hier wat handige opties voor. Ten eerste kun je er natuurlijk voor zorgen dat je ergens een doek hangt in de bosjes die wat beschutting brengt. Zo kun je dit bijvoorbeeld doen in de buurt van een muurtje of je tuinhuis. Zo ontstaat er als het ware een ruimte tussen de muur en het doek en dit is een prima plek om even wat beschutting te vinden. Veel dieren vinden dit dan ook een prima oplossing als er geen bladeren of planten te vinden zijn die beschutting brengen.
Ook kun je heel creatief aan de slag gaan en een beschutte plek met takken realiseren maar dat kan soms best wel wat werk zijn en het ligt er maar net aan of je daar zin in hebt. Wel biedt het vaak een fijn resultaat dus soms toch wel even het overwegen waard misschien. Kies in ieder geval voor een manier die het beste bij jou en je tuin past zodat je op deze manier voor beschutting voor de dieren kan zorgen en zij hebben hier zeer zeker profijt van.
Deze beschutting biedt overigens ook meteen wat warmte en ook dat is iets wat de dieren in de gure winter zeker wel kunnen waarderen. Hopelijk heeft dit dan ook voldoende effect en zorgt het ervoor dat de dieren de weg naar de plekken voor hen bestemd in je tuin weten te vinden.
Denk jij aan de dieren in je tuin
Het is dan ook wellicht iets waar je wat minder snel aan denkt maar wat zeker wel enorm belangrijk is. Namelijk de dieren in je tuin. In de winter hebben zij het namelijk zwaar, heel zwaar. Er is veel minder voedsel te vinden. Geen beschutting en ze hebben het ook nog eens erg koud. Het is voor veel dieren dan ook moeilijk om de winter te overleven. Gelukkig kun je hier wel heel goed iets aan doen en kun jij dus prima de dieren in je tuin helpen om het door de winter te redden. Dit kun je dan ook op de volgende manieren doen.
Je kunt zorgen voor voldoende voedsel zodat ze altijd wat voor handen hebben en niet eindeloos hoeven zoeken. Ook kun je zorgen voor drinken en een beschutte plek. Vooral dit laatste is ook belangrijk om dat dieren dan toch de beschutting kunnen vinden voor het gure weer waar ze naar op zoek zijn en het zo allemaal wat beter aankunnen.
Uiteraard zijn de dieren hier heel blij mee en zal je ook al snel zien dat er met deze voorzorgsmaatregelen dus ook aardig wat dieren jou kant op trekken en een bezoekje aan je tuin gaan brengen en dat is natuurlijk ook alleen maar heel erg leuk. De dieren genieten dan ook onwijs van het voedsel en de geboden beschutting en hebben zo meteen veel meer kans om de winter te overleven.
Wel heb je kans dat ze ook in de zomer en het voorjaar in jouw tuin blijven plakken maar in veel gevallen is dat natuurlijk ook helemaal geen ramp.