{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Onze teak leveranceer is FSC gecertificeerd.

0

Onze teak leveranceer is FSC gecertificeerd.

0

Door Roos, 11 september 2024

De echte beachstijl in jouw tuin

Een beachstijl in je tuin creëert een ontspannen, vakantie-achtige sfeer die je het gevoel geeft altijd dicht bij de zee te zijn, zelfs als je kilometers van het strand woont. De essentie van een beachstijl tuin is een informele, serene en natuurlijk ogende omgeving die uitnodigt tot ontspanning en plezier. In dit artikel bespreken we hoe je deze stijl kunt bereiken door middel van plantenkeuze, meubelen, decoraties, en andere designelementen.

Het is dan ook echt heel prettig om die echte beachstijl in je tuin te ervaren, je hebt dan eigenlijk altijd het gevoel dat je op vakantie bent en dat is natuurlijk heel erg prettig. Het is dan ook echt genieten om deze relaxte sfeer om je heen te hebben en om hier optimaal van te genieten.

Het leuke is dat je deze beachstijl ook echt op heel veel manieren aan je tuin toe kan voegen om het plaatje compleet te maken. Daar is niet zomaar een manier voor maar meerdere manieren bij elkaar die er een sfeervol geheel van maken. In deze blog laten wij je zien hoe ook jij de beachstijl een plekje in jouw tuin kunt geven. Lees je met ons mee?

De keuze voor de juiste planten

De planten die je kiest voor een beachstijl tuin moeten bestand zijn tegen zoute lucht en wind, en idealiter een mediterraan of tropisch gevoel uitstralen. Hier zijn enkele suggesties die dan ook prima uit de verf komen in een tuin in strand stijl. Het leuke is dat je door de juiste planten te kiezen ook vaak al echt meteen een hele fijne sfeer te pakken hebt waar je uds ook echt dat strandgevoel mee weer kan geven. Een feestje voor je tuin dus en het voelt ook nog eens heel erg prettig om planten om je heen te hebben en dus lekker veel groen.

Ten eerste zijn grassen een hele fijne keuze voor een groene tuin in beachstijl. Wat we zien bij grassen is dat de verschillende soorten grassen echt heel erg veel sfeer en gezelligheid naar je tuin toe brengen en er dus ook een feestje van maken.

Zwenkgras, pampasgras en lamsoor zijn uitstekende keuzes. Ze bewegen mooi in de wind en geven een natuurlijke, duinachtige uitstraling.

Maar ook vetplanten en cactussen kunnen heel erg veel toevoegen aan je tuin en ook deze zijn een waar feestje om een plekje te geven. Vetplanten zoals agave en aloë vera zijn ideaal voor een beachstijl tuin vanwege hun droge, zonnige habitat. Ze zijn ook onderhoudsarm, wat perfect past bij de relaxte sfeer van een strandtuin.

Palmbomen zoals de waaierpalm en olijfbomen brengen onmiddellijk een mediterraan gevoel. Voor een meer inheemse uitstraling kun je kiezen voor zeeden of struiken zoals de vlinderstruik.

Bloemen zoals lavendel, geraniums en oleanders voegen kleur en geur toe aan je beachstijl tuin. Ze zijn goed bestand tegen zon en droge omstandigheden. En het fijne aan deze bloemen is dat ze ook nog eens meteen lekker wat kleur aan je tuin toevoegen, het is dan ook heel belangrijk om dat op de juiste wijze te doen en zo dus een hele fijne plek van je tuin te maken waar optimaal genieten centraal staat.

Themas met planten voeren de boventoon

Je kunt specifieke thema’s creëren door je plantenkeuze te richten op bepaalde strandlocaties. Denk aan een Caribische tuin met kleurrijke hibiscus en bougainvillea, een Mediterrane tuin met lavendel en olijfbomen, of een Californische stijl met palmbomen en vetplanten.

Het is dan ook heel erg leuk om met thema’s te werken en vooral ook om dit allemaal duidelijk te maken door het gebruik van planten. Op die manier zie je dan ook dat planten hier een grote rol in spelen en dat je op die wijze met planten ook veel kunt bereiken.

Tuinmeubelen zorgen voor sfeer

De keuze voor tuinmeubelen in de tuin is een hele belangrijke keuze. Meubelen dragen dan ook enorm bij aan de sfeer en stijl in een tuin maar ook comfort speelt een rol. Je wil er natuurlijk ook wel een beetje comfortabel bij zitten en ook daar spelen tuinmeubelen dan ook zeker een rol in.

Tuinmeubelen zijn cruciaal om de juiste beachstijl sfeer te creëren. Kies voor meubelen die zowel comfortabel als bestand zijn tegen de elementen. Je wil dan ook meewerken aan het thema duurzaamheid en met de keuze voor de juiste meubelen kun je hier dan ook zeker veel in betekenen maar ook is het van belang om te zorgen voor comfort zodat je er fijn bij kan zitten. Dit is dan ook allemaal erg belangrijk en draagt onderaan de streep bij aan een fijne sfeer in de tuin.

Maar niet alleen comfort en duurzaamheid zijn doelen ook de materialen spelen hierbij een grote rol. Het is dan ook belangrijk om de keuze voor de juiste materialen te maken zodat je ook hier je voordeel mee kan doen en goed mee uit de voeten kan.

Verschillende materialen hebben ook nog eens allemaal zo hun eigenschappen en ook hier moet je dan ook rekening mee houden. Alles bij elkaar is het dan ook heel belangrijk om hier de juiste keuzes in te maken en om zo optimaal te genieten van alles wat je tuin te bieden heeft.

Meubelen van teakhout, wicker of riet passen perfect bij een beachstijl. Deze materialen zijn duurzaam en geven een natuurlijke uitstraling. Ook aluminium meubelen met een witte of lichte afwerking kunnen goed werken, vooral voor een moderne beachlook.

Een grote loungebank of hangmat is ideaal voor ontspanning. Voor een eethoek kun je kiezen voor een robuuste houten tafel met comfortabele stoelen. Zorg voor veel kussens en dekens in zachte, natuurlijke kleuren zoals zand, wit, en lichtblauw.

Parasol of pergola’s zijn essentieel om schaduw te bieden tijdens hete zomerdagen. Kies voor natuurlijke materialen zoals bamboe of hout voor een rustieke uitstraling, of ga voor witte doeken voor een frisse, maritieme look.

De juiste decoratie

De juiste decoraties kunnen een wereld van verschil maken in je beachstijl tuin. Denk aan items die je aan het strand doen denken. Het is dan ook echt heel erg belangrijk om de juiste decoratie in je tuin te gebruiken en zo dus die echte strandsfeer weer te geven. Je tuin krijgt hier dan ook een hele fijne vibe van en juist dat heeft zoveel fijne voordelen.

De juiste decoratie voor je tuin vinden is dan ook zeker van groot belang en kan aardig wat verschil maken onderaan de streep. Het is dan ook vooral belangrijk om goed te kijken wat op jouw tuin van toepassing is zodat je er een fijn totaal plaatje van maken kan.

Schelpen, drijfhout en touw zijn perfecte decoratieve elementen. Je kunt bijvoorbeeld een krans van schelpen maken, of drijfhout gebruiken als kunstobject of zelfs als basis voor een tuinmeubel.

Gebruik kleuren die je aan de zee doen denken, zoals blauw, turquoise, wit en beige. Deze kleuren kunnen worden toegepast in kussens, dekens, en andere textiel.

Zomerse lantaarns, kaarsen en fairy lights kunnen een magische sfeer creëren in de avonduren. Kies voor lampen met een nautische uitstraling, zoals lantaarns van glas en metaal.

Een klein zwembad, vijver of fontein kan een rustgevend element toevoegen. Het geluid van stromend water creëert een kalmerende sfeer die doet denken aan golven die tegen de kust slaan.

Speciale zones maken je tuin compleet

Het opdelen van je tuin in verschillende zones kan helpen om een functionele en esthetische ruimte te creëren. Het is dan ook heel erg slim om dat te doen en er voordelen van te ervaren. Al deze zones vormen samen je tuin en dus een geheel maar toch betekenen ze ook los van elkaar veel.

Een comfortabele zithoek met loungestoelen of een hangmat is essentieel. Voeg een buitendouche toe voor een verfrissende zomerse touch.

Een grote tafel voor gezellige etentjes in de buitenlucht. Denk aan een barbecue of buitenkeuken om de zomeravonden compleet te maken. Creëer een zandbak of een speelhuisje. Voor oudere kinderen kun je denken aan een volleybalnet of een plek om te spelen met waterballonnen.

Een kleine moestuin kan zowel praktisch als decoratief zijn. Kies voor kruiden zoals rozemarijn en tijm, die goed passen bij een mediterraan thema.

De juiste verlichting in jouw tuin

Verlichting is cruciaal om de juiste sfeer te creëren in je beachstijl tuin, vooral in de avonduren. Kijk dan ook goed naar welke soorten verlichting je bij jou in de tuin een plekje kunt geven. Juist hiermee realiseer je dan ook die echte strandsfeer die je zo graag terug wil zien in je tuin. Dat vakantie gevoel komt dan ook meteen naar voren en juist dat is dan ook heel erg van belang voor het totaal resutlaat.

Gebruik zachte, warme verlichting om een gezellige sfeer te creëren. Solar lampen, fairy lights en lantaarns zijn perfecte keuzes.

Verlicht de paden in je tuin met kleine lampjes of lantaarns. Dit zorgt voor veiligheid en geeft een sprookjesachtige uitstraling.

Gebruik spotlights om specifieke elementen zoals palmbomen, waterpartijen of kunstwerken te verlichten. Dit kan interessante schaduwen en lichtpatronen creëren die de sfeer versterken.

Het toevoegen van persoonlijke accessoires maakt alles compleet

Accessoires en decoratieve items kunnen echt helpen om je persoonlijke stijl naar voren te brengen. Kies items die je gelukkig maken en je tuin een unieke uitstraling geven. Op deze wijze maak jij je tuin dan ook tot een hele fijne plek waar je optimaal van genieten kan en je voordeel mee kan doen.

Kussens, dekens, en tapijten kunnen kleur en textuur toevoegen aan je tuinmeubilair. Kies stoffen die weersbestendig zijn en passen bij je stijl.

Hang kunstwerken, decoratieve spiegels, of handgemaakte windgongen op. Deze items kunnen een persoonlijke en artistieke touch toevoegen.

Als je graag leest, overweeg dan een boekenkast of tijdschriftenrek voor buiten. Dit kan een gezellige leeshoek creëren.

Voor een speelse touch kun je speelgoed, buitenspellen of zelfs een schaakbord toevoegen aan je tuin. Dit maakt je tuin uitnodigend voor familie en vrienden.

Onderhoud en duurzaamheid mogen niet vergeten worden

Een beachstijl tuin kan onderhoudsarm zijn als je de juiste keuzes maakt, maar het is belangrijk om te weten hoe je je tuin goed onderhoudt.

Kies planten die goed gedijen in zandige, zoute omgevingen en weinig water nodig hebben. Vetplanten en mediterrane planten zijn vaak goede keuzes

Zorg voor een goed irrigatiesysteem om ervoor te zorgen dat je planten genoeg water krijgen, vooral tijdens hete zomerdagen. Overweeg het gebruik van regenwateropvangsystemen om water te besparen.

Gebruik duurzame materialen voor je meubelen en decoraties. Hout met een FSC-certificering, gerecycled kunststof, en metalen die niet roesten zijn goede opties.

Zorg ervoor dat je meubels en decoraties bestand zijn tegen de elementen. Bescherm kussens en textiel tegen regen en zon om ze langer mooi te houden.

De beachstijl in je eigen tuin

Een beachstijl tuin is een fantastische manier om een ontspannen, vakantie-achtige sfeer in je eigen achtertuin te creëren. Door zorgvuldig te kiezen voor de juiste planten, meubelen, decoraties, en verlichting, kun je een unieke en persoonlijke buitenruimte maken die aanvoelt als een dagje aan het strand. Of je nu een grote tuin hebt of een klein balkon, met een beetje creativiteit en planning kun je een beachstijl tuin realiseren die je het hele jaar door een gevoel van rust en vreugde geeft.

Steeds meer mensen ontdekken dan ook deze waardevolle stijl en doen er hun voordeel mee. Ook voor jou kan deze stijl heel erg veel betekenen en het plaatje in je tuin dan ook echt compleet maken.