De beste tips voor het kweken en onderhouden van bodembedekkers
Bodembedekkers zijn een essentieel onderdeel van tuinontwerp en landschapsarchitectuur. Ze bieden niet alleen esthetische waarde, maar spelen ook een cruciale rol in het verbeteren van de gezondheid en duurzaamheid van je tuin. In deze uitgebreide gids bespreken we wat bodembedekkers zijn, de voordelen van het gebruik ervan, verschillende soorten bodembedekkers, hoe je ze plant en verzorgt, en enkele inspirerende ideeën om bodembedekkers effectief te gebruiken in je tuin.
Bodembedekkers zijn dan ook zeker weten heel nuttig in je tuin. Ze kunnen je tuin veel kleur en sfeer geven en dat vinden veel mensen heel erg prettig. Bodembedekkers zorgen er dan ook voor dat je tuin al snel lekker groen oogt. Daarnaast hebben de meeste bodembedekkers niet heel erg veel onderhoud nodig en ook dat maakt ze tot een hele fijne plant om je tuin mee in te vullen.
In deze blog gaan we het verder hebben over bodembedekkers en over wat je er allemaal mee kan. Op die manier zie je dan ook dat bodembedekkers veel voordelen hebben voor je tuin en dat je er ook veel kanten mee op kan.
Wat zijn bodembedekkers
Bodembedekkers zijn lage, spreidende planten die de grond bedekken. Ze groeien dicht bij elkaar en vormen een dichte mat die de bodem bedekt. Bodembedekkers kunnen verschillende vormen aannemen, waaronder vaste planten, eenjarige planten, struiken en zelfs sommige grassen en kruiden.
Dit maakt bodembedekkers voor veel mensen dan ook tot een hele fijne plantensoort om een plekje in de tuin te geven en om de tuin mee te vullen.
Bodembedekkers hebben dan ook een aantal fijne kenmerken. Ten eerste hebben ze een lage groei. Bodembedekkers groeien meestal laag bij de grond, waardoor ze een effectieve barrière vormen tegen onkruid. Dit maakt ze dan ook meteen heel nuttig.
Veel bodembedekkers verspreiden zich snel en kunnen grote gebieden bedekken. Ook dit is een heel fijn voordeel omdat je op deze wijze dus al met enkele bodembedekkers een heel groot effect kunt bereiken.
Door hun dichte groei helpen ze de bodem te beschermen tegen erosie en uitdroging. En ook dat is een heel belangrijk punt waar bodembedekkers dan ook zeker weten goed van pas weten te komen.
Er zijn bodembedekkers voor zon, schaduw, droge en vochtige omstandigheden, waardoor ze veelzijdig zijn in verschillende tuinsituaties. Om die reden zie je dan ook dat bodembedekkers veel voor je tuin kunnen beteken en is het ook meteen duidelijk wat bodembedekkers nu eigenlijk precies zijn.
De vele voordelen van bodembedekkers
Het gebruik van bodembedekkers in de tuin biedt tal van voordelen. Ook deze zetten we dan ook graag even voor je op een rijtje.
Een van de grootste voordelen van bodembedekkers is hun vermogen om onkruidgroei te onderdrukken. Door de bodem te bedekken en licht tegen te houden, krijgen onkruidzaden minder kans om te ontkiemen.
Bodembedekkers helpen de bodemstructuur te verbeteren door organisch materiaal toe te voegen als ze afsterven en vergaan. Dit verhoogt de vruchtbaarheid en structuur van de bodem.
Ze helpen de bodem vochtig te houden door het verdampingsproces te vertragen, wat vooral nuttig is in droge klimaten. Op deze manier zie je dan ook dat de bodem in goede staat blijft en hier heb je dus echt heel erg veel voordelen van onderaan de streep!
Bodembedekkers kunnen erosie voorkomen door de grond vast te houden met hun wortelstelsel, wat vooral nuttig is op hellingen en oevers. Ook hierbij komen bodembedekkers dus weer heel erg goed van pas en heb je er veel fijne voordelen van.
Bodembedekkers voegen kleur, textuur en visuele interesse toe aan de tuin, waardoor ze aantrekkelijker worden. Een hele goede en sterke reden dus om bodembedekkers aan je tuin toe te voegen.
Ze bieden leefgebied en voedsel voor nuttige insecten en andere wilde dieren, wat bijdraagt aan een gezond ecosysteem. En dit gezonde ecosysteem wil je dan ook heel graag behouden. En dat zorgt er dan ook voor dat jij je tuin met een goed gevoel kan betreden en dat je daar dus je voordeel mee kan doen.
De meest populaire soorten bodembedekkers
Er zijn vele soorten bodembedekkers die je in je tuin kunt gebruiken, afhankelijk van de specifieke behoeften en omstandigheden. Hier zijn enkele populaire opties waar je goed mee uit de voeten kan.
De maagdenpalm is een plant die we als eerste in het zonnetje gaan zetten. Deze plant heeft dan ook een aantal hele fijne voordelen waar we ons even goed op gaan richten. Vinca minor is een wintergroene bodembedekker met glanzende, donkergroene bladeren en paarse bloemen. Prachtig om te zien maar ook nog eens een plant met aardig wat fijne voordelen. Het is zeer winterhard en kan goed groeien in zowel zon als schaduw. Dit maakt de plant Ideaal voor schaduwrijke gebieden en onder bomen.
En dan hebben we ook nog het schaduwkruid. Pachysandra is een wintergroene plant met glanzende, groene bladeren en kleine witte bloemen. Het groeit goed in diepe schaduw en is bestand tegen droogte. Perfect voor schaduwrijke borders en als onderbeplanting. Ook dit is dus weer een hele fijne bodembedekker die we zeker vaker terug gaan zien!
Het kruipende zenegroen
Ajuga reptans heeft paarse, blauwe of witte bloemen en gekleurde bladeren die variëren van groen tot paars. Het is zeer veelzijdig en kan zowel in zon als schaduw groeien. Dat is natuurlijk een hele fijne eigenschap van deze mooie plant omdat dit veel mogelijkheden geeft voor de plaatsing in je tuin. Geschikt voor borders, rotstuinen en als bodembedekker tussen struiken. Ook hier kun je dus weer een keuze van maken en je voordeel mee doen onderaan de streep.
Maar ook het vetkruid vergeten we niet. Sedum spurium heeft vlezige, groene bladeren en produceert kleine, stervormige bloemen in roze, rood of wit. Een prachtige plant om te zien dus waar veel mensen zeker nog wel een tweede keer naar omkijken. Zeer droogtetolerant en groeit goed in arme bodems. Ideaal voor zonnige locaties en rotstuinen. Dit alles maakt deze plant dan ook tot een zeer goede keuze.
En ook het kruiptijm telt natuurlijk mee. Kruiptijm is een aromatische bodembedekker met kleine, geurige bladeren en roze of paarse bloemen. Droogtetolerant en kan goed tegen betreding. Perfect voor rotstuinen, tussen tegels en als gazonvervanger. Allemaal hele fijne eigenschappen dus die maken dat veel mensen voor deze planten kiezen.
Het aanplanten van bodembedekkers
Het aanplanten van bodembedekkers vereist enige voorbereiding en planning om ervoor te zorgen dat ze goed gedijen. Hier zijn de stappen om bodembedekkers succesvol te planten. Het is dan ook niet iets wat je zomaar even doet. Het is dan ook belangrijk om goed na te denken over op welke wijze jij de bodembedekkers in je tuin een plekje wil geven en hoe je daar dan ook mee aan de slag wil gaan onderaan de streep!
Verwijder alle bestaande onkruiden en grassen uit het gebied waar je de bodembedekkers wilt planten. Op deze manier heb je dus een hele fijne basis te pakken om vervolgens je bodembedekkers op te planten en dat is natuurlijk wel heel erg prettig.
Maar ook wil je graag de structuur en de kwaliteit van de bodem verbeteren, en ook hier heb je dus de nodige stappen voor nodig. Werk compost of goed verteerde mest in de grond om de bodemstructuur en vruchtbaarheid van de bodem te verbeteren, dit is iets wat je graag wil en waar je dan ook zeker je voordeel mee kan doen.
Tot slot is het heel belangrijk om de bodem glad te maken en dus te egaliseren. Haal grote stenen en klonten aarde weg en maak de bodem gelijkwaardig voor het beste resultaat.
Het planten van de bodembedekkers
Plant bodembedekkers dicht genoeg bij elkaar zodat ze snel een dichte mat vormen. Dit kan variëren van 20 cm tot 60 cm afstand, afhankelijk van de groeisnelheid van de soort. Het kan dan ook best even zoeken zijn naar de juiste afstand die het beste gaat werken. Maar als je deze eenmaal te pakken hebt dan ervaar je hier echt heel erg veel fijne voordelen van.
Plant de bodembedekkers op dezelfde diepte als ze in hun potten stonden. Dit helpt dan ook enorm om ervoor te zorgen dat de bodembedekkers goed kunnen groeien en dat is een heel mooi doel op zich.
Geef de planten goed water na het planten om de wortels te helpen vestigen. Hierdoor krijgen ze meer vat en grip en ook dat is iets wat je graag terug zou willen zien bij jou in de tuin en waar je dus ook veel fijne voordele van ervaren kan.
Maar ook mulchen is heel handig om te doen met veel fijne voordelen. Breng een laag mulch aan rond de planten om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Zorg ervoor dat de mulch de plantstelen niet raakt om rotten te voorkomen. Op die wijze zorg je dan ook voor een hele fijne en gezonde bodem voor je tuin en de voordelen hiervan zijn eindeloos.
De juiste verzorging en het onderhoud van bodembedekkers
Hoewel bodembedekkers over het algemeen weinig onderhoud vergen, zijn er enkele belangrijke taken om ervoor te zorgen dat ze gezond en aantrekkelijk blijven. Als je deze taken goed uitvoert heeft dit werkelijk een heel positief effect op de bodembedekkers bij jou in de tuin.
Ten eerste het watergeven. Dit is heel erg belangrijk om te doen en heeft dan ook veel fijne voordelen onderaan de streep! Vooral in de eerste groeiperiode is regelmatig water geven belangrijk om de planten te helpen vestigen. Na de eerste groeiperiode kunnen de meeste bodembedekkers met minder water toe.
Geef extra water tijdens droge periodes om te voorkomen dat de planten uitdrogen. Zeker in de zomer is het dan ook erg handig om je hier bewust van te zijn en om hier goed mee aan de slag te gaan voor het beste resultaat.
Maar je bodembedekkers hebben ook voldoende voeding nodig. En ook dat is belangrijk om goed naar te kijken zodat je de bodembedekkers goed deze voeding laat opnemen. Hoewel bodembedekkers meestal niet veel meststoffen nodig hebben, kan een jaarlijkse toepassing van organische mest of compost de groei bevorderen.
Gebruik een vloeibare bladvoeding als je planten tekenen van voedingsgebrek vertonen. Je planten nemen deze voeding namelijk heel erg snel op en dat heeft erg veel voordelen onderaan de streep!
Het snoeien en onderhouden telt ook mee
Snoei bodembedekkers jaarlijks om ze compact en netjes te houden. Dit helpt ook om verouderde en beschadigde groei te verwijderen.
Controleer regelmatig op onkruid en verwijder het onmiddellijk om te voorkomen dat het concurreert met je bodembedekkers. Bodembedekkers kunnen op creatieve manieren worden gebruikt om je tuin te verfraaien en functioneler te maken. Hier zijn enkele inspirerende ideeën:
Een bodembedekker in de plaats van een gazon
Gebruik bodembedekkers zoals kruiptijm of Iers mos (Sagina subulata) als alternatief voor traditioneel gras. Ze vergen minder onderhoud, hebben geen maaien nodig en zijn droogtetolerant.
Op die manier zie je dan ook dat bodembedekkers een hele fijne invloed kunnen hebben op je tuin en dat mag dan ook zeker weten aandacht krijgen.
Paden en treden tellen ook mee
Plant bodembedekkers tussen stenen treden of langs paden om een natuurlijke en aantrekkelijke overgang te creëren. Gebruik droogtetolerante soorten zoals kruiptijm of sedum voor een onderhoudsarme oplossing.
Op die manier zie je dan ook al snel dat je jouw tuin tot een hele fijne plek kan maken waar je optimaal je voordeel mee kan doen voor een hele fijne tuin vol verrassende elelemten.
Bodembedekkers zijn ideaal voor het bedekken van de grond onder bomen en struiken, waar gras moeilijk groeit. Ze helpen de bodem vochtig te houden en voegen visuele interesse toe.
Gebruik bodembedekkers om kleuraccenten en textuur toe te voegen aan je bloemenborders. Plant ze vooraan in de border of als een laagvullende achtergrond voor hogere planten.
Plant bodembedekkers op hellingen en bermen om erosie te voorkomen en de grond te stabiliseren. Gebruik soorten met sterke wortelstelsels zoals maagdenpalm of kruipend zenegroen.
Bodembedekkers zijn een feestje in de tuin
Bodembedekkers zijn een veelzijdige en waardevolle toevoeging aan elke tuin. Ze bieden tal van voordelen, van onkruidonderdrukking en bodemverbetering tot esthetische waarde en erosiebestrijding. Door de juiste soorten te kiezen, ze correct te planten en te verzorgen, kun je een weelderige, onderhoudsarme tuin creëren die zowel mooi als