{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Onze teak leveranceer is FSC gecertificeerd.

0

Onze teak leveranceer is FSC gecertificeerd.

0

Door Roos, 14 oktober 2024

De beste stylingtips voor een landelijke tuin

Het stylen van een landelijke tuin is een boeiende en lonende taak die niet alleen een visueel aantrekkelijke buitenruimte creëert, maar ook een oase van rust en ontspanning biedt. Een landelijke tuin combineert elementen van de natuur met een gestructureerde aanpak om een harmonieuze en gastvrije omgeving te creëren. Deze stijl, die vaak geïnspireerd is op de traditionele Engelse cottage-tuinen, kenmerkt zich door weelderige beplanting, charmante accessoires en een informele lay-out. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten van het ontwerpen en stylen van een landelijke tuin.

Iedere stijl tuin vraagt natuurlijk ook weer andere stylingtips. Het is dan ook leuk en handig om hierop in te spelen en er op die manier dan ook voor te zorgen dat je optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden die je hebt om te zorgen voor een sfeervol gestylde tuin waar je lekker van kan genieten.

In deze blog gaan we specifiek kijken naar de landelijke tuin en geven we je dan ook de beste tips om een landelijke tuin helemaal tot in de puntjes te stylen. Lees je met ons mee?

Het in kaart brengen van de ruimte

De eerste stap in het ontwerpen van een landelijke tuin is het begrijpen van de beschikbare ruimte en de bestaande elementen die behouden moeten blijven of veranderd kunnen worden. Analyseer de grond, de blootstelling aan zonlicht en de natuurlijke contouren van het terrein. Dit helpt bij het bepalen van de beste plaatsen voor beplanting, zitgedeeltes en andere functies.

Als je gaat beginnen met het stylen van je tuin dan is het ten eerste belangrijk om te zorgen dat je de ruimte goed in kaart brengt en dat moet je dan ook op de juiste wijze doen.

Het is dan ook heel belangrijk om eerst de ruimte goed in kaart te brengen voordat je verder gaat met het realiseren van de doelen in je tuin.

Hoewel landelijke tuinen een informele uitstraling hebben, is een goed doordachte indeling essentieel. Gebruik hagen, paadjes en pergola’s om verschillende zones te creëren. Denk aan een centrale gazonruimte omgeven door bloembedden, een moestuin, een zitgedeelte en misschien een vijver of fontein. De paden kunnen kronkelen door de tuin, wat bijdraagt aan het natuurlijke en ontspannen gevoel.

Kijk dan ook goed naar de mogelijkheden bij jou in de tuin. Welke indeling kan je maken en hoe geef je dit dan ook het beste vorm. Het is hierbij vooral belangrijk dat je goed kijkt naar wat je kan doen om weer wat sfeer in je tuin te brengen en om de accessoires en styling op de juiste plekken en manieren uit te voeren.

De materiaal keuze en het meubilair

Het kiezen van de juiste materialen is cruciaal voor het landelijke karakter van de tuin. Natuurlijke materialen zoals hout, steen en riet passen perfect in deze stijl. Gebruik bijvoorbeeld houten pergola’s, stenen paadjes en rieten tuinmeubelen. Oud ogende en verweerde materialen voegen authenticiteit en charme toe.

Juist als je wil kiezen voor materialen die echt wat toevoegen aan je tuin is het dan ook erg belangrijk om goed te kijken op welke wijze je dit kan doen en hoe je dat vorm kan geven. Ook het meubilair in de tuin speelt hier dan ook een grote rol in. Kijk dan ook goed naar mogelijkheden om dit waar te maken en om te kijken hoe je er onderaan de streep het beste van kan maken.

De juiste beplanting bepaald een hoop

En dan hebben we ook nog de beplanting in een tuin. De keuze voor de juiste beplanting in een tuin bepaald dan ook een heleboel en ook hierbij is het dan ook weer enorm van belang om hier een goede keuze in te maken zodat je optimaal genieten kan van beplanting die goed bij je tuin past en dus het plaatje helemaal compleet maakt in jouw tuin.

De juiste beplanting kan dan ook van onwijs veel waarde zijn in je tuin en echt het verschil maken. Het is dan ook zeker weten aan te raden om te kijken welke soorten beplanting er eigenlijk allemaal zijn en welke ook geschikt voor jouw tuin zouden kunnen zijn. Deze maken dan ook het plaatje compleet en zorgen voor lekker veel sfeer en gezelligheid in je tuin.

De keuze voor bloembedden en borders in de tuin

Bloembedden en borders zijn de kern van een landelijke tuin. Kies voor een overvloedige en gevarieerde beplanting met een mix van vaste planten, eenjarige bloemen en siergrassen. Populaire keuzes zijn lavendel, rozen, hortensia’s, delphiniums en margrieten. Het is belangrijk om kleuren en bloeitijden te variëren om gedurende het hele groeiseizoen een levendige en steeds veranderende aanblik te bieden.

Bloembedden zien er dan ook altijd meteen al heel sfeervol uit en dat kan dan ook echt het verschil maken bij jou in de tuin. Om verschillende redenen zie je dan ook dat je zo dus kan zorgen voor sfeer en gezelligheid in de tuin en een hele fijne omgeving in je tuin. Het is dan ook fijn om op deze manier een bepaalde sfeer neer te zetten waar jij je voordeel mee kan doen.

Hagen en heggen voegen veel toe

Hagen en heggen zijn essentieel voor het creëren van structuur en privacy in een landelijke tuin. Ze kunnen dienen als natuurlijke grenzen tussen verschillende tuinzones en bieden een achtergrond voor bloembedden. Kies voor hagen van buxus, taxus of beuk, afhankelijk van de gewenste hoogte en dichtheid.

Hagen en heggen vormen dan ook een hele fijne sfeer in de tuin en zorgen ook voor heel veel mooie en sfeervolle plekjes in je tuin en juist die wil je dan ook zo graag terugzien natuurlijk. Kijk dan ook wederom goed naar hoe je dit kan realiseren en naar wat je kan doen om te zorgen voor deze sfeer en gezelligheid in je eigen tuin.

Bomen en struiken in de tuin zijn dan ook onmisbaar op veel verschillende vlakken. Ook bij de styling van een landelijke tuin komen ze dan ook meer dan prima van pas en is het heel erg fijn om deze bomen en struiken in te zetten.

Bomen en struiken voegen hoogte en diepte toe aan de tuin. Fruitbomen zoals appel, peer en pruim zijn niet alleen mooi, maar bieden ook een oogstbare opbrengst. Sierstruiken zoals rododendrons, camelia’s en vlinderstruiken voegen kleur en textuur toe. Zorg ervoor dat de bomen en struiken passen bij de schaal van de tuin en niet te groot worden voor de beschikbare ruimte.

Een landelijke tuin is niet compleet zonder een kruiden- of moestuin. Dit kan een aparte zone zijn of geïntegreerd worden in de bloembedden. Kruiden zoals tijm, rozemarijn, salie en munt zijn niet alleen praktisch maar ook aantrekkelijk. Voor de moestuin kun je kiezen voor een mix van groenten en klein fruit, zoals tomaten, sla, wortelen en aardbeien.

De juiste elementen en accessoires op een rijtje

Waterpartijen zoals vijvers, fonteinen en beekjes brengen een rustgevend element in de tuin. Ze trekken ook vogels en andere wilde dieren aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit en het natuurlijke gevoel. Een kleine vijver met waterlelies en riet kan een mooie toevoeging zijn, evenals een eenvoudige fontein of een kunstig aangelegd stroompje.

Een landelijke tuin moet uitnodigend en comfortabel zijn, met voldoende zitplaatsen om van de omgeving te genieten. Kies voor banken, stoelen en tafels gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout en riet. Plaats deze zitgedeeltes op strategische plekken, zoals onder een pergola, naast de vijver of in een zonnige hoek van de tuin. Accessoires zoals kussens en plaids kunnen extra comfort en kleur toevoegen.

Tuinhuisjes en schuren zijn praktische en charmante toevoegingen aan een landelijke tuin. Ze bieden opslagruimte voor gereedschap en tuinbenodigdheden en kunnen dienen als een rustige plek om te ontspannen of te werken. Kies voor een ontwerp dat past bij de landelijke stijl, bijvoorbeeld met houten panelen, een rieten dak en kleurrijke deuren en ramen.

De juiste decoratieve elementen

Kleine decoratieve elementen kunnen een grote impact hebben op de uitstraling van de tuin. Denk aan vogelhuisjes, windgongen, gietijzeren lantaarns en klassieke tuinkabouters. Deze accessoires voegen persoonlijkheid en charme toe en maken de tuin uitnodigender.

Het onderhouden van je tuin

Ten eerste is het heel erg belangrijk om met regelmaat onderhoud aan je tuin te plegen op deze wijze gaat je tuin zo lang mogelijk en zo goed mogelijk in goede staat mee. En juist dat is dan ook heel waardevol en belangrijk onderaan de streep

Een goed onderhouden landelijke tuin vereist regelmatig onderhoud om er op zijn best uit te zien. Dit omvat het snoeien van hagen en struiken, het wieden van onkruid, het bemesten van planten en het controleren op ziekten en plagen. Door een regelmatig schema te volgen, kun je ervoor zorgen dat de tuin gezond blijft en er aantrekkelijk uitziet.

Een landelijke tuin verandert met de seizoenen, en het is belangrijk om hierop in te spelen. Plant bloembollen in de herfst voor een kleurrijke lente, en voeg in de zomer eenjarige bloemen toe voor extra kleur. In de winter kun je de tuin interessanter maken met winterharde planten en decoratieve elementen zoals vogelvoeders en wintergroene struiken.

Het is dan ook heel erg leuk en fijn om met deze seizoenen mee te veranderen en zo dus te zorgen voor een hele sfeervolle en gezellige tuin waar je dus ook optimaal van genieten kan.

Duurzaamheid speelt ook een grote rol

Gebruik duurzame tuinierpraktijken om de gezondheid van je tuin en het milieu te bevorderen. Composteer tuinafval, gebruik regenwater om de planten water te geven en kies voor biologische bestrijdingsmiddelen. Door deze praktijken te volgen, kun je een milieuvriendelijke en duurzame tuin creëren.

Duurzaamheid is in veel tuinen dan ook een heel erg belangrijk thema waar je goed mee uit de voeten kan. Om die reden zie je dan ook dat duurzaamheid heel belangrijk is en je tuin dan ook naar een hoger niveau kan tillen!

De juiste inspiratie en voorbeelden

Engelse cottage tuinen zijn een geweldige bron van inspiratie voor een landelijke tuin. Deze tuinen kenmerken zich door weelderige bloembedden, kronkelende paadjes en een informele lay-out. Typische elementen zijn rozenbogen, smeedijzeren hekjes en houten bankjes. Bezoek historische tuinen of zoek online naar afbeeldingen voor inspiratie.

Franse plattelandstuinen hebben een romantische en rustieke uitstraling die goed past bij een landelijke stijl. Deze tuinen maken vaak gebruik van lavendel, rozen en andere geurende planten, gecombineerd met grindpaden en eenvoudige stenen muren. Elementen zoals een stenen fontein, een wijngaard en olijfbomen kunnen een Frans tintje aan de tuin geven.

Nederlandse boerderijtuinen zijn praktisch en functioneel, met een focus op zowel esthetiek als nut. Ze bevatten vaak grote groente- en kruidentuinen, gecombineerd met kleurrijke bloembedden en boomgaarden. Traditionele elementen zoals houten hekjes, waterputten en landelijke schuren dragen bij aan de charmante uitstraling.

De juiste styling van een landelijke tuin

Het stylen van een landelijke tuin biedt de mogelijkheid om een prachtige en functionele buitenruimte te creëren die in harmonie is met de natuur. Door zorgvuldig te plannen en te kiezen voor natuurlijke materialen, weelderige beplanting en charmante accessoires, kun je een tuin ontwerpen die zowel visueel aantrekkelijk als praktisch is. Regelmatig onderhoud en aandacht voor duurzame tuinierpraktijken zorgen ervoor dat je tuin er het hele jaar door op zijn best uitziet en een vreedzame toevluchtsoord biedt voor jou en je gezin. Met inspiratie uit Engelse cottage tuinen, Franse plattelandstuinen en Nederlandse boerderijtuinen kun je jouw landelijke tuin een uniek en persoonlijk karakter geven.