{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Onze teak leveranceer is FSC gecertificeerd.

0

Onze teak leveranceer is FSC gecertificeerd.

0

Door Roos, 18 oktober 2024

De beste gids voor het groentje in de tuinwereld

Tuinieren is een van de meest bevredigende en ontspannende hobby's die je kunt beoefenen. Of je nu een kleine achtertuin hebt, een balkon of zelfs alleen maar een vensterbank, er is altijd ruimte om te tuinieren. Als je nieuw bent in tuinieren, kan het echter een beetje overweldigend lijken. Maar maak je geen zorgen, deze stapsgewijze gids voor beginners zal je helpen om te beginnen met tuinieren en je op weg te helpen naar een groene en bloeiende buitenruimte.

Want wij kunnen je laten zien dat tuinieren voor iedereen is weggelegd. Je hoeft hier echt niet voor gestudeerd te hebben maar je hoeft er enkel maar heel erg veel zin in te hebben. En als je dit kan realiseren is het tuinieren werkelijk waar onwijs leuk om te doen en kan het ook nog eens heel erg veel voordelen bieden.

Wel is het zo dat je een beetje weet hoe je te werk moet gaan. Je moet als het ware de basis van het tuinieren kennen en begrijpen. En laten wij je daar nu net heel erg goed mee kunnen helpen. In deze blog laten we je dan ook precies zien hoe je te werk moet gaan en hoe je ervoor zorgen kan dat alles op zijn plek valt en je dus prima tuinieren kan en hier ook nog eens onwijs veel plezier uit kan gaan halen. Lees je met ons mee?

Kies je juiste locatie

We hebben het al vaker in onze blogs gezegd en we blijven het ook echt herhalen. Het succes van tuinieren valt of staat echt met het kiezen van een juiste locatie. Dit is dus ook heel erg van belang. Op die manier bepaal je eigenlijk al voor 90 procent het succes van het tuinieren. Het is dan ook erg leuk om hiermee uit de voeten te kunnen en te kijken wat er gaat gebeuren.

Er zijn een aantal punten waar je goed op moet letten bij het kiezen van de juiste locatie. Ten eerste is het zo dat je goed moet kijken naar hoe de bodem op deze plek is. Want is de bodem wel geschikt om op te tuinieren en biedt de bodem dan ook wel genoeg voeding en zuurstof aan de planten?

Dit is een heel belangrijk punt want als dit dus niet het geval is dan weet je eigenlijk al zeker dat het niet gaat werken. Maar ook zonlicht is enorm van belang. Nu heeft de ene plant dit wel veel meer nodig dan de andere maar het is zeker weten belangrijk om goed te kijken of de beplanting op de plek die je in gedachten hebt voldoende zonlicht krijgt.

Als dit allemaal op orde is op de plek die je in gedachten hebt dan kun je wel ervan uitgaan dat jij jouw plek gevonden hebt en dat je dus lekker aan de slag kan gaan!

Weet jij al wat je wil gaan kweken

Als de locatie op orde is dan zou je eigenlijk bijna van start kunnen gaan. Wel is het verstandig om dit weloverwogen te doen en met een goed plan en om niet zomaar ergens te beginnen. Denk bijvoorbeeld goed na over welke soorten planten jou aanspreken, maar ook over of je wellicht een combinatie van bloemen, kruiden en gewassen wil maken. Het is dan ook belangrijk dat je eerst voor jezelf antwoord op deze vragen hebt en dat je daarna aan de slag gaat.

Kijk dan ook goed naar welke planten geschikt zijn voor jouw tuin en locatie en natuurlijk ook het klimaat en dan kun je aan de slag gaan. Maak er dan ook echt een feestje van en zorg voor veel sfeer en gezelligheid in je tuin. Het is dan ook zo bepalend hoe jij je tuin op die manier vorm geeft. Maak dan ook een weloverwogen keuze met welke gewassen er wel en niet in je tuin komen. Juist dan zie je veel succes.

Verzamel de juiste benodigdheden

 

Tuinieren is niet iets waar je zomaar even mee kan starten naast de juiste locatie en omstandigheden heb je ook nog eens de juiste benodigdheden nodig. Ook hierbij is het dan ook weer erg belangrijk om goed te kijken naar wat je nodig hebt en naar hoe dit van pas kan komen.

Denk bijvoorbeeld aan het juiste tuingereedschap. Dit is van groot belang om alles tot een succes te maken. Juist door dit allemaal op orde te hebben zorg je er dan ook voor dat alles klopt en dat je optimaal genieten kan. Omdat het werken in de tuin je dan simpelweg een stuk beter afgaat.

Maar naast het juiste tuingereedschap zijn ook de potten en bakken van belang. Want soms heb je natuurlijk een terras of een balkon en ook dan moet je goed kunnen tuinieren. Deze bakken en potten hebben echter wel drainagegaten nodig om het overtollige water af te voeren. Alleen dan komen ze goed tot hun recht en is het echt een feestje om lekker aan de slag te gaan.

En vergeet dan vooral ook niet om de juiste potgrond uit te zoeken. Je wil grond hebben die geschikt is voor het type plant wat je een plekje geven gaat. Kijk dan ook goed naar welke soorten potgrond er zijn en naar hoe je hier je voordeel mee kan doen.

En dan zijn er ook nog keuzes om te maken. Kies je bijvoorbeeld voor het planten van zaden of van jonge planten? Dit is een keuze die je op verschillende manieren maken kan en waar je dus echt het succes mee kan bepalen. Tot slot kun je ook nog overwegen om meststoffen aan te schaffen zodat mocht het nodig zijn je extra voeding aan de bodem geven kan.

De juiste voorbereiding voor de bodem

Als je gaat beginnen met tuinieren kun je niet zomaar van start gaan. Nee het is erg belangrijk dat je zorgt voor de juiste voorbereiding van de bodem in je tuin zodat je hier goed mee van start kan gaan. Alleen zo hebben je planten de meeste kans om het goed te gaan doen.

Maar waar bestaat die voorbereiding van een bodem nu eigenlijk precies uit? En hoe pak je dat dan aan? Je begint vaak met het verwijderen van onkruid, dit kan namelijk onnodig heel veel voeding bij je beplanting wegnemen en dat wil je dan ook liever voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om er ook voor te zorgen dat je eventuele grote stenen weghaalt. Ook deze kunnen nadelig werken voor de beplanting en de staat van je bodem dus ook deze wil je veel liever weghebben onderaan de streep.

Daarna is het verstandig om goed naar de kwaliteit van de bodem te kijken zodat je ook weet dat deze op orde is. Als dit namelijk het geval is dan heeft dit veel voordelen voor de beplanting in je tuin. De bodem moet schoon zijn maar zeker ook voorzien van voldoende zuurstof en voedingstoffen die de beplanting straks hard nodig gaat hebben.

Het planten kan van start

Als je dit allemaal gedaan hebt dan is het tijd om te gaan planten, voor veel mensen bijna het leukste moment want dan is het toch echt zover. Vaak heb je hier al langer naar uitgekeken en is nu dan eindelijk het moment daar dat je de vruchten van je harde werken kan gaan plukken.

Eindelijk kun je gaan planten en gaat het avontuur echt van start. Voor je het weet heb je straks een tuin vol met prachtige planten staan. Bij het planten is het dan ook vooral belangrijk om goed rekening met de plantdiepte en de plantafstand te houden. Dit zorgt ervoor dat alle planten voldoende ruimte hebben en dus ook echt de beste omstandigheden hebben om goed te groeien en bloeien. Daarnaast is het van belang om de planten voldoende water te geven zodat de wortels zich goed gaan vestigen en hechten en als dit het geval is dan heb je daar echt veel voordelen van.

Geef je planten voldoende water

En als ze dan eenmaal staan is het erg belangrijk om meteen van start te gaan met het geven van voldoende water. Juist dit is zo belangrijk om dat je daarmee dus de planten geeft wat ze nodig hebben en je ziet nu eenmaal dat planten dan veel beter ontwikkelen en tot hun recht komen.

Daarnaast hebben ze ook gewoon simpelweg water nodig om goed te groeien en bloeien. Let wel op dat je niet teveel water geeft. Over bewatering is dan ook een serieus probleem wat weer kan leiden tot wortelrot en geloof ons maar dat wil je voorkomen. Wortelrot zorgt er namelijk voor dat er ook nog eens allemaal schimmel rondom je planten komt en ook daar blijf je liever ver vandaan.

Het juiste onderhoud en zorg

Als je al de eerste stappen goed op orde hebt dan wil je natuurlijk ook nog kunnen genieten van het juiste onderhoud en de juiste zorg. Gelukkig kan dit dan ook op verschillende manieren. Wat hierbij vooral belangrijk is, zorg ervoor dat je het onkruid uit je tuin verwijderd. Onkruid ziet er natuurlijk niet zo mooi uit maar zorgt er ook vaak voor dat er belangrijke voeding weggehouden wordt bij je beplanting. Door onkruid te verwijderen kan alle voeding naar de planten gaan die het zo hard nodig hebben.

Maar niet alleen het verwijderen van onkruid is van belang. Ook het snoeien mag zeker weten niet vergeten worden. Ook hier moet je dan ook zeker goed mee aan de slag gaan om je tuin gezond te houden, snoei dan ook dode en zieke takken weg om je planten gezond te houden en ze optimaal te laten groeien.

En ook bemesten is iets wat soms nodig is. Zeker niet altijd en ook zeker niet even veel maar over het algemeen zien we wel dat veel planten dit vaak nodig hebben om goed tot hun recht te komen. En het is dan ook van belang om hiermee aan de slag te gaan en de planten te geven wat ze nodig hebben.

En tot slot het bestrijden van ongedierte. Je hebt het natuurlijk liever niet maar toch is het soms zo dat je flink wat last van ongedierte kan krijgen. Dit is natuurlijk totaal niet wenselijk en ook iets waar je helemaal niet op zit te wachten maar toch kan het zeker wel nodig zijn.

Controleer je planten dan ook regelmatig op tekenen van plagen en neem indien nodig de juiste maatregelen om ze te lijf te gaan om je beplanting sterk en gezond te houden onderaan de streep.

Vergeet vooral niet te genieten

Met al die drukte zou je het soms bijna vergeten maar heel erg genieten is natuurlijk ook onwijs belangrijk. Wij raden je dan ook zeker aan om te kijken hoe je lekker kan genieten van je tuin en het is dan ook verstandig om hier goed mee om te gaan.

Juist als je alles fijn op orde hebt blijft er des te meer ruimte over om optimaal te genieten en om hier dus ook je voordeel mee te doen. Kijk dan ook goed naar welke mogelijkheden jij hebt en hoe je dit zelf ook zou kunnen realiseren voor het beste resultaat onderaan de streep.

Leer voldoende door te experimenteren

Als je aan de slag gaat met experimenteren kun je steeds wat meer leren en dat is natuurlijk erg belangrijk. Vaak zien we dat mensen nog helemaal moeten wennen aan het tuinieren en dan is het wel zo prettig als je kan beginnen met experimenteren en hier dus van alles van kan leren.

Op die manier leer je dan ook vanzelf wat het tuinieren allemaal inhoudt en leer je ook steeds weer wat bij. Dat is natuurlijk een onwijs fijne positie om mee aan de slag te gaan en om je voordeel mee te doen onderaan de streep.

Kijk dan ook goed naar welke mogelijkheden je hebt en hoe je dus zelf aan de slag kan gaan met experimenteren en zo dus ook steeds wat bij kan leren. Onderaan de streep merk je zo vanzelf dat je dus heel veel leren kan en dat je ook steeds beter weet wat je allemaal moet doen om je tuin tot zijn recht te laten komen.

Het delen van je passie

Als je met veel plezier met het tuinieren aan de slag gaat dan kunnen we vaak wel stellen dat dit dus echt een passie van je is. Het hebben van een passie is dan ook onwijs belangrijk en brengt ook nog eens vele fijne voordelen met zich mee. Het is dan ook zeker weten heel leuk om hiermee bezig te zijn en om hier je voordeel mee te doen. Op die manier zie je dan ook dat je onwijs van je passie genieten kan en dat het een echt feestje is om hiermee aan de slag te gaan.

Het delen van je passie is dan ook zeker weten leuk en waardevol om te doen. Niet alleen deel jij op die wijze jouw eigen passie ook kun je leren van de passie van anderen en zo met elkaar voor nog meer plezier en wijze lessen in het tuinieren zorgen. Een onwijs goed en waardevol plan dus.