{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Onze teak leverancier is FSC gecertificeerd.

0

Onze teak leverancier is FSC gecertificeerd.

0

22 april 2021

De appelboom in eigen tuin

De appelboom in eigen tuin



We kennen allemaal wel een appelgaard in de buurt, rijen vol met appelbomen op een stuk land geplaatst waar de heerlijkste appels aan de bomen groeien. De eigenaar van de appelgaard oogst de appels en ze worden vervolgens verkocht.

Maar wist u dat u ook prima een appelboom in eigen tuin kunt plaatsen. Uiteraard geen gehele appelgaard maar een of meerdere kleine boompjes kan vaak prima.

En hoe leuk is het om de appels in uw eigen tuin aan de boompjes te zien groeien en ze uiteindelijk te kunnen plukken. En wie weet kunt u ze vervolgens wel verwerken in een heerlijke appeltaart of maakt u er wel appelmoes van. Heerlijk uit eigen tuin, verser kan het bijna niet.

U heeft geen landgoed nodig



Vaak wordt ten onrechte gedacht dat u voor het houden van een appelboom een enorme tuin nodig heeft. Niets is minder waar, voor het houden van een appelboom heeft u echt geen landgoed nodig, een klein stukje grond waar de boom in geplant kan worden volstaat prima!

Dus ook in de gewone Nederlandse achtertuin kan men dus prima een appelboom houden. Let er echter wel op dat het formaat van de boom past bij de ruimte die u heeft. Er zijn verschillende soorten appelbomen en ze groeien uit tot verschillende formaten, hier kan de lokale teler u alles aan vertellen en u goed adviseren zodat u later niet thuiskomt met een boom en deze plant, en dat dan vervolgens na een aantal jaar blijkt dat hij uitgroeit tot een enorm grote boom die niet meer op de plek past waar hij bedoelt is.

Houd u dus vooral bij het aanschaffen van de jonge boom rekening met het uiteindelijke formaat waartoe de boom kan uitgroeien.

Het kiezen van de juiste appelboom



Als u ervoor kiest om een appelboom in de tuin te planten dan begint het met de aanschaf ervan. Er zijn namelijk verschillende soorten appelbomen die ook verschillende soorten appels grootbrengen.

Zo is er de keuze tussen een zoete of een zure appel, maar ook tussen een handappel of een moesappel. Ook kunt u rekening houden met de vatbaarheid voor ziektes, deze verschild namelijk per soort en kunt u meenemen in uw overweging.

Daarnaast is het ook zinvol om te kijken naar het moment van oogsten, de appels zijn vaak op verschillende momenten rijp en klaar om geplukt te worden. Het kan dus fijn zijn om te kijken wanneer u graag zou willen oogsten en dan hierbij een soort uit te zoeken die op dat moment ook rijp zal zijn.

Daarnaast kunt u ook nog kijken naar de vorm van de appelboom. Zo heb je appelbomen die een hoge stam hebben en een top met bladeren en vruchten, maar er zijn er ook die al halverwege de stambladvorming en vruchten hebben of zelfs van de bodem af aan. Dus ook hierin zijn voldoende keuzes te maken. Zo kiest u uiteindelijk voor een appelboom die bij u en uw wensen past.

Een aantal bekende soorten appelbomen zijn de jazz appelboom, de Fuji, de golden delicious en de Elstar. Maar wist u dat er in totaal duizenden verschillende soorten zijn! Keuze genoeg dus!

Het planten van de appelboom



En dan is het zover, de jonge appelboom is aangeschaft en het is tijd om hem een vast plekje in de tuin te gaan geven en om hem dus te gaan planten. Nu is het zo dat appelbomen net als eigenlijk de meeste fruitbomen heel erg veel van een lekker zonnetje houden! Het is dan ook raadzaam om hem te planten op een zonnige plek in de tuin.

Niet alleen de plaats van planten is belangrijk maar ook het tijdstip maakt enorm veel uit. Het beste kunt u een appelboom planten tussen November en Maart. Op deze manier zal de boom de beste kansen krijgen om sterk te zijn en uit te groeien tot een sterke boom die veel vruchten zal produceren.

En dan is het zover de boom kan de grond in! Graaf allereerst een kuil op de plek waar de boom in de grond moet komen. Deze kuil moet ongeveer net zo diep zijn als de pot waar de boom nu in zit.

Vervolgens woelt u de aarde in het gat wat los en bedekt u de bodem met potgrond, u kunt hier optioneel ook wat mest aan toevoegen maar dit is niet noodzakelijk zeker niet bij gezonde en rijke grond. Deze zou op zich genoeg voeding aan de boom moeten bieden.

Hierna zorgt u ervoor dat u de wortels van de te planten appelboom een beetje los maakt en nat. Soms zetten mensen de boom eerst een nachtje in een emmer met water om ervoor te zorgen dat de boom voldoende vocht opgenomen heeft en de wortels goed vochtig zijn.

Daarna plant u de boom in het gat en bedekt u hem weer met de grond. Deze stampt u een beetje aan zodat de boom goed stevig in de grond zit! Vervolgens kunt u er nog voor kiezen om een paaltje naast de boom te plaatsen voor extra stevigheid maar dit is lang niet altijd nodig. Dit kunt u dus ter plekke bekijken en anders altijd later nog toevoegen!

De verzorging van de appelboom



Het is dan eindelijk zover, de boom staat in de grond. Het grootste werk is gedaan. Maar nu wil u er natuurlijk nog voor zorgen dat de boom zal uitgroeien tot een grote sterke appelboom. En vooral ook dat de boom voldoende vruchten zal leveren.

Hierbij speelt de verzorging van de boom een belangrijke rol. Het is belangrijk dat dit op de juiste wijze, passend bij het soort boom gebeurd zodat men de beste resultaten zal gaan behalen.

We beginnen bij het begin van het jaar in de maand Januari, vaak zien we dan dat men de boom kan besproeien met een speciaal waslaagje wat ervoor zal zorgen dat de eitjes die insecten eventueel op de boom leggen niet uit zullen komen. Dit zorgt er dan vervolgens weer voor dat de insecten geen kans krijgen om de boom ziek te maken of aan te tasten. Als dit in Januari gebeurd is de boom voor de rest van het jaar beschermd.

Vervolgens is het in Februari zaak om de boom te kalken. Dit is eigenlijk een soort voorwerk voor het bemesten van de boom wat later zal zorgen. Door kalkkorrels rond de boom te verspreiden zorgt u er namelijk voor dat de boom later de mest beter op kan nemen en dus meer rijke voedingsstoffen tot zich zal nemen.

Daarna komen we inderdaad bij het bemesten, dit vindt meestal plaats in Maart, zoals we al aangaven zorgt de mest rond de boom ervoor dat de boom beter gevoed is. Dit zal er vervolgens weer toe leiden dat hij meer vruchten af zal geven en u dus een mooie oogst zal hebben! En dan is het een tijdje rustig rondom de appelboom, zelf hoeft u een aantal maanden niks te doen en zal de boom hard groeien en hard zijn best doen om vruchten te produceren. In de maanden Augustus, September en Oktober is het dan zover, er kan geoogst worden!

Maar hoe weet u nu of de appel klaar is om te oogsten? Ten eerste is het zaak om vanaf Augustus de appels goed in de gaten te houden, zijn ze al rijp en klaar om geplukt te worden? Een appel kan namelijk prima iets eerder geplukt worden en dan los van de boom nog wat verder rijpen terwijl een overrijpe appel vaak niet meer goed bruikbaar is.

Zaak dus om op tijd te zijn en de appel te oogsten voor hij overrijp is! U kunt zoals we aangaven dus heel gemakkelijk testen of de appel echt rijp genoeg is om geplukt te worden, probeer hem namelijk te plukken van de boom, laat hij makkelijk los dan is hij rijp genoeg, moet u veel moeite doen om de appel los van de boom te krijgen, laat hem dan nog liever even hangen en verder rijpen.

En dan als laatste onderdeel van de verzorging van de appelboom is het tijd om de boom te snoeien. Heel veel mensen zouden dit niet verwachten maar dit kunt u dus het beste in de maand December doen.

Bij het snoeien is het heel belangrijk om de volgende regel goed in gedachten te houden, het is zaak dat alle takken van de boom zoveel mogelijk licht moeten vangen. Snoei ze dan ook zo dat ze hier nog toe in staat zijn. Dit is namelijk belangrijk omdat op deze manier ook zoveel mogelijk vruchten aan de boom zullen gaan groeien doordat de takken met knop voldoende zonlicht kunnen vangen.

De appelboom vatbaar voor ziektes



Net als alle andere fruitbomen is ook de appelboom enorm vatbaar voor ziektes. Helaas is hier niet heel veel tegen te doen behalve het goed in de gaten houden van de boom. Let vooral goed op veranderingen in het blad of een eventuele witte waas op de stam. Dit kan namelijk duiden op luis en dient men zo snel mogelijk te bestrijden.

Hier zijn verschillende manieren voor en de teler kan u hier goed bij informeren. Maar het allerbelangrijkste is dus om goed naar de boom te kijken en eventuele veranderingen op te merken.

De eerste appel oogst



Als de boom goed is gegroeid en verzorgd dan is het uiteindelijk zover, de allereerste appeloogst uit eigen tuin! Wat een feest! De boom is groot en sterk gegroeid en zal nu voor de allereerste keer vruchten gaan geven!

Zoals we eerder in dit stuk al aangaven kunnen vanaf Augustus de appels geplukt worden. Houd goed in de gaten hoe de appels ervoor staan en probeer af en toe voorzichtig of ze al los willen laten van de boom. Als dit het geval is dan kunt u over gaan tot het oogsten van de appels.

En hoe leuk is het om hier uw eigen persoonlijke oogstfeestje van te maken! Zoek een leuke mand op om de appels in te leggen na het plukken en ga gezellig met vrienden en familie aan de gang! Als de oogst binnen is dan kan het smullen beginnen!

De appels kunnen uiteraard na goed schoonspoelen direct zo gegeten worden, ze zijn immers niet bewerkt met bestrijdingsmiddelen. Maar u kunt ze ook verwerken in een heerlijke taart, of fijnmalen tot appelmoes. Kortom u kunt er dus alle kanten mee op!

En hoe heerlijk smaakt het, een appel vers van de boom uit eigen tuin! Een feestje om te proeven! En wat een belevenis om zo het gehele proces zelf mee te maken en te begeleiden. Van het planten in de grond tot de eerste appeloogst! Een appelboom in eigen tuin, zeker de moeite waard.